“Belgesel Sinemada Sınırlar… Sınırlılıklar…” Sempozyumu Üçüncü Gününde

AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER

İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda düzenlenen sempozyumun üçüncü günün ilk oturumunda İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Nişancı’nın yönetmenliğini yaptığı “Kamilet” filminin gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından Moderatörlüğünü İÜ İletişim Fakültesi Araş. Gör. Dr. Özlem Arda’nın yaptığı, Yrd. Doç. Dr. Nişancı’nın katılımıyla gerçekleşen söyleşide “Belgesel Film Estetiğinin Sınırları” konusuyla birlikte “Yapım Sonrası Süreç: Kamilet filmi örneği” konuşuldu.

Yrd. Doç. Dr. Nişancı analog dünyanın sınırlılığı ve dijital çağla birlikte ortaya çıkan sayısal dünyadaki sınırsızlık bütün üretim biçimleri için temel olduğunu ama belgesel üretimi için başlı başına yeni bir sorunu teşkil ettiğini söyledi. Kamilet filminin sayısal teknolojiden beslendiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Nişancı, teknolojinin doğanın getirdiği sınırları aşmak anlamında avantajları olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Nişancı, “Sayısal teknoloji ile birlikte iki kuramın ortaya çıktı. Yatay kurgu aslında analog dönemde de vardı. Kurgunun özü demek. Ama dijitalleşme ve sayısallaşma ile birlikte dikey kurgunun oluştu ve ön plana çıktı” dedi. Dikey kurgunun içinde görüntü değiştirme, renklerle oynama gibi işlemlerin yapıldığını ve eskiden bunun özel efekt olarak adlandırılırken günümüzde kurgu yazılımı içinde olduğunu belirtti. Gelişen bu yazılımın bağımsız sinemacıların önüne atıldığını söyleyen Yard. Doç. Dr. Nişancı, herkesin masa başında çok fazla iş akışına ihtiyacı olmadan kendisinin yapabileceğini ifade etti.

DSC_0374

“Etik, Geleceğin Estetiğidir”

Dijitalleşme ve sayısallaşma teknolojisinin yarattığını yeni dünyanın sınırsız bir durumunun olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nişancı, sınırın etik olması gerektiğini söyledi. Kamilet filminin biçim kurgusunun gösterildiği oturumda Yrd. Doç. Dr. Nişancı film çekim aşaması ve sonrasında yaşanan süreçlerden bahsetti. Kamilet filminin amacına ulaştığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nişancı, Kamilet Vadisi’ne kurulması planlanan HES projesinin şu anda durdurulduğunu söyleyerek, “Bu filmi izleyenler, dışında orada yaşayan ama Kamilet Vadisi’ni bilmeyen kişiler HES projesinin yapılması planlandığını öğrenince bu projeyi durdurmak için harekete geçti” dedi.

Moderatör Araş. Gör. Dr. Arda, “İnsan ve doğa mücadelesi hep olduğu konuşulur, anlatılır. Ama bu açık bir yalandır. Aslında var olan insan ve doğanın birlikte yaşadığı ve hareket ettiğidir. İnsan ve doğa birbirine karşı düşman ve karşıt değildir. Kamilet filminde de bunu gördük. Doğa ne kadar insanı zorlasa da şartlar çetin olsa da insanlar doğayla birlikte orada hareket etmeye ve yaşamaya devam ediyor” dedi. İzleyicilerin sorularının cevaplanmasının ardından oturum sonlandı.