Belgesel Sinemada Kentsel Dönüşüm Konuşuldu

AJANS ÜNİVERSİTE – Burak ALTUN

Fotoğraf: İrem TURHAN

Belgesel gösterimi ile başlayan etkinlikte belgeselin konusu kentsel dönüşüm oldu. İstanbul’un bir kent olarak oluşumuna, gelişimine tatlı bir tarihi yolculuk yaparak giriş yapan “Ekümenopolis” belgeselinde ilk olarak İstanbul’dan sermayenin çıkışı, liberal ekonomiye geçiş ve çarpık kentleşme gibi konuların üstünden kısa bir animasyonla geçiliyor. Daha sonra “Küresel Kent, Sistemin Dinamikleri, 3. Köprü, Anti Sosyal Konut Modeli ve Mahalle” olmak üzere 5 ayrı bölümde kentsel dönüşüm inceleniyor.

İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Deniz Morva Kablamacı moderatörlüğünde düzenlenen söyleyişide Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Şahin ve “Ekümenpolis” filminin yönetmeni İmre Azem katıldı. Söyleyişi Yrd. Doç. Dr. Şahin kent halkının kendini inşa etme hakkı olduğundan bahsederek başladı. Kentin sınırlarının bizim de sınırlarımızı belirleyeceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şahin, bazı kentlerin olanaklarının yetersiz oluşunun insanları göçe zorladığını belirtti.

İmre Azem ise konuşmasında belgeseli yapma sebebinin evleri yıkılan insanların sesini duyurmak ve farkındalık oluşturmak olduğunu, filmi yapmadan önce konferanslardan bilgi aldığını belirterek akademik toplantılarda bulunduğunu ve tartışmayı geniş kitlelere yaymak için çabaladığını ifade etti. Ardından karşılıklı soru cevap şeklinde izleyicilerin görüşleri alındı.