“Basına Karşı Yapılan Her Saldırı Kötüdür”

AJANS ÜNİVERSİTE – Ozan ÖZEN, Erkut KILIÇ

İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin de saldırıda hayatını kaybedenlerin bir kısmını tanıdığını söyledi. Prof. Dr. Gezgin “İnsanlar düşüncelerini rahatlıkla yayınlamalı. Charlie Hebdo dünya kültürünü tatlı mizahla iğneleyerek insanların tepki vermesine, insanların farkına varmasına yol açıyordu. İnsanlar karikatürlerin vermek istediği dersi farkına varmadan alır” şeklinde konuştu.

İçlerinde sahiplerinin de bulunduğu 12 kişinin vahşice katledildiği Charlie Hebdo, Harakiri Hebdo adıyla 1969 yılında kuruldu. İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Gönenç, derginin geçmişi hakkında bilgi verdi ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Charles De Gaulle’ün kendisi hakkındaki karikatürler dolayısıyla kapatıldığını ve 1970’lerin başında ‘Charlie Hebdo’ adıyla yeniden açıldığını söyleyen Prof. Dr. Gönenç, 1981’e kadar derginin yayın hayatına devam ettiğini belirtti. “1981’de ekonomik yetersizlikler sebebiyle dergi tekrar kapatıldı. 1992’de Jean Cabut tarafından girişimlerle tekrar açıldı” diye konuşan Prof. Dr. Gönenç sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cabut dergiye solcu ve Marksist ağırlıklı kişileri topladı. Derginin geleceği şu an bilinmez bir durumda. Saldırıda yeri doldurulamayacak kişiler hayatını kaybetti”

Saldırının çok korkunç olduğunu dile getiren İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Yapar Gönenç derginin güzel bir mizahı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yapar Gönenç, “Basına karşı yapılan her saldırı kötüdür” dedi.

Fotofraf Kaynak: www.sabah.com.tr