AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER
İstanbul İl Özel İdaresi tarafından, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nde özgün biçimine uygun şekilde yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor
Beşiktaş’ta Üsküdar İskelesi ve Sinanpaşa Camii arasında kalan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nde iki yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon projesi İstanbul Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü’nce hazırlandı. Restorasyon projesinin uygulanması sırasında keşifte öngörülmeyen ek imalatların ortaya çıktığını, ödenek gerektiğinden işin durduğunu dile getiren İl Özel İdare Kontrol Ekibi Mimarı Selcen Cesur, restorasyonun henüz tamamlanmadığını ödenek temini sonrasında tamamlanacağını belirtti. Restorasyon kapsamında tümüyle ele alınan yapıda kubbeden temel seviyesine kadar içte, dışta ve hazirede onaylı restorasyon projesine uygun olarak gerekli müdahaleler yapıldı.
Cesur, “Restorasyon sırasında tespit edilen sorunlara göre önce sağlamlaştırma yapıldı ve diğer müdahalelere geçildi. Zeminden itibaren nem ve tuzlanmaya yol açan çimentolu sıvalar temizlendi, drenaj sistemi yenilendi, kurşun örtü yenilendi, taşların temizliği ve onarımı, bezemelerle ilgili temizlik yapıldı .” diyerek yapılan restorasyon çalışmasının yapının özgün biçimi ve nitelikleri korunarak, onaylı restorasyon projesine göre gerçekleştiğini söyledi. Türbenin dışında yer alan hazirede de çalışmaların yapıldığını ifade eden Cesur, hazirede Barbaros Hayrettin Paşa’nın yakınlarının bulunduğunu ve restorasyon kapsamında hazirebib temizlenip, peyzajının yapıldığını belitti.


Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi
Kitabesine göre h. 948, M. 1541-42 yılında yapılmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan türbe XVI. yüzyılın ünlü denizci ve kaptan-ı deryası Barbaros Hayrettin Paşa adına ölümünden 5 yıl önce yapılmıştır. Tezkerelere göre Mimar Sinan’ın ilk mezar yapısıdır.1944’te Barbaros Heykeli’nin yapımı gündeme gelmiş, bu süreçte türbenin haziresindeki mezarlar ve Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın Türbesi Yahya Efendi Mezarlığı’na taşınmıştır. Türbe çevresinde istimlakler yapılmıştır. Yapı bu yıllarda restore edilmiştir. Giriş kapısı üzerinde sülüs hatla “Bu, Cezayir ve Tunus Fatihi merhum Gazi Kaptan Hayrettin Paşa’nın türbesidir. Allah’ın rahmeti üzerine olsun. H. 948 yazılıdır. Giriş kapısı alınlığı üzerine Celi sülüs yazıyla yeşil zemin üzerine mealen “Ya rab, O’na rahmet kapılarını aç” yazılıdır. Türbe sekizgen planlıdır ve kesme taştandır. Sekizgen gövdenin giriş yönü hariç, içte ve dışta bütün yüzleri birbirinin aynıdır.Orta kısımda Barbaros Hayrettin Paşa, eşi Bala Hatun, Cezayirli Hasan Paşa ve Cafer Paşa’nın sandukaları yer alır. Sandukalar mevcut zeminden ahşap döşeme ve karkas ile yükseltilmiştir. Sanduka etrafında ahşap geometrik motifli korkuluk vardır.
