AJANS ÜNİVERSİTE-Özdemir KUTLU, Yağmur Müge KIZILTEPE
Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşması yapmak için Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı, aynı zamanda İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay kürsüye geldi. Prof. Dr. Albay, böyle bir çalıştayın İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenmesinden dolayı gurur duyduğu belirtti. Prof Dr. Albay, “Geçmişte bütün dünyanın ekolojik hayata zarar verdiği, akarsular üzerine kurulan bilgiden ve bilinçten uzak barajlar ile bu sularda yaşayan canlılara özellikle de balıklara çok büyük zararlar verildi. Ülkemizde de bu durum çok farklı değil. Bilinçsiz çalışmalarla ne yazık ki akarsularımızdaki birçok canlı çeşidinin soyu tükendi. Yapılan barajlara balık geçitlerinin konulmaması balık yaşamının olumsuz etkilenmesine sebep oldu” dedi. Prof Dr. Albay, “Türkiye için enerji büyük ihtiyaç, bu ihtiyaç doğaya zarar vermeden de elde edilebilinir. Dünya artık doğaya zarar veren akarsu üzerindeki barajları nasıl yıkarımı tartışıyor. Bizde gelecek kuşaklarımız ve çocuklarımız için bu yönde bilinçli olmalıyız” dedi.
“Türkiye Olarak Daha Bilinçliyiz”
Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kıracı öncelikle bu çalıştayı düzenleyen İÜ Su Ürünleri Fakültesi’ne ve katılımcılara teşekkür etti. Prof. Dr. Cumali, “Türkiye 2000 yılından itibaren Avrupa Birliği uyum süreci ile beraber su yönetimi konusunda önemli değişikliklere gitti. Bu kapsamda 2009 yılında açılan çevre fasılı ile beraber 2011’de Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruldu. Bu noktadan sonra Türkiye, su yönetimi ve su analizi ile ilgili birçok bilimsel yöntem kullanılmaya başlandı” dedi. Prof. Dr. Cumali, sözlerine son verirken “Artık Türkiye olarak bu alanda daha bilinçli ve gelecek nesilleri önemseyen bir konumdayız” dedi.
“Bakanlık Olarak Sorumluluklarımızın Farkındayız”
Bakanlık adına çalıştaya katılan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Vekili Dr. Mustafa Altuğ Atalay, “Bakanlığım adına İÜ Su Ürünleri Fakültesi’ne böyle anlamlı ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzun yüksek olduğu bir konuda gerçekleştirmiş oldukları çalıştaydan dolayı teşekkür ederim. Bakanlık olarak sorumluluklarımızın farkındayız” dedi. Dr. Atalay, “Özellikle son yüzyılın başından itibaren, doğal kaynakların üzerindeki etkisi daha yoğun hissedilmeye başlanan sanayileşme, şehirleşme, geç oluşan çevre bilinci, hızlı nüfus artışına bağlı olan enerji ihtiyacı gibi etmenler doğal hayatın kendini yenilemesine engel olan bir noktaya gelmiştir” dedi. Ülkemizde de benzer olumsuz gelişmelerin yaşandığını belirten Dr. Atalay, “Siz bilim insanlarının çalışmaları bize yol gösterici olacak, bizde bu çalışmaları referans alıp doğal kaynaklarımızı gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarmak için çalışacağız” dedi.
“İÜ Olarak Bu Tarz Çalıştayları Önemsiyoruz”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Halis Yunus Ersöz konuşmasında “İÜ olarak bu tarz çalıştaylara önem verdiklerini gelecek kuşakları, çocuklarımızı ve doğal yaşamı önemsiyoruz” şeklinde konuştu. Prof Dr. Ersöz, “Biz insanın, insanla ilişkisini çok iyi dizayn edemediğimiz bir dünyada, insanın doğa ile olan ilişkisini dizayn etmeye çalışıyoruz. Evet zor bir işimiz var ama inancımız tamdır” dedi. Daha sonra Prof Dr. Ersöz tarafından bazı katılımcılara teşekkür belgesi verildi. Çalıştay çeşitli konuşmacıların çalışmaları ve sunumları ile devam etti.