AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN
Fotoğraf: Beste BUDAN
Fakültede gerçekleşen en yeni projeleri ve gelişmeleri İÜ Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Ragıp Kılıçarslan ve Dölerme ve Sun’i Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Evecen İletim gazetesi için değerlendirdi.
Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen akreditasyondan Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü’nün (VAŞAK) çalışmalarına, suni tohumlamadan klonlama alanındaki en yeni projelere kadar birçok gelişmenin yaşandığı İÜ Veteriner Fakültesi, 7 gün 24 saat sağladığı hizmet ile Avrupa’nın sayılı veteriner fakültelerinden birisi olmaya devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Jandarma Genel Komutanlığı gibi birçok kamu kuruluşu ile de protokole sahip olan fakültede, gerek hekimler gerekse öğrenciler her anlamda aktif bir görüntü sergiliyor.

Hayvanlar Eğer Sakatsa Ölene Kadar Bakarız
İster vatandaşın ister Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın doğadan bulup getirdiği yaralanmış her çeşit hayvanın VAŞAK’ın çalışmaları ile barındırıldığını ve tedavi edildiğini kaydeden Prof. Dr. Kılıçarslan, iyileşen hayvanların sonra tekrar doğaya salındığını aktardı. Veteriner Fakültesi’nin aynı zamanda bir rehabilitasyon merkezi olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Kılıçarslan, sözlerine “İyileşemeyip sakat olarak kalacaklarsa ölene kadar bakımları burada sürdürülür” diyerek devam etti.
Avrupa Birliği Bizi Kabulleniyor
İÜ Veteriner Fakültesi’nin öğrenci eğitimi konusunda Avrupa Birliği Veteriner Eğitim Kuruluşları ile geçen sene akredite edildiğini aktaran Prof. Dr. Kılıçarslan, gerek teorik gerekse pratik eğitim anlamında ve alt yapı, üst yapı gibi bütün özellikler açısından denetlendiklerini ve kabul edildiklerini belirtirken, “Bu bizim öğrencilerimize ileride Avrupa’ya ve dünyaya açılma açısından çok büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
Nesli Tükenmiş Hayvanlar Kalıntılarından Tekrar Çoğaltılabilirler
“Normal bir vücut hücresinden sperm olmadan yeni bir canlı elde etmek” şeklinde tanımladığı suni tohumlamanın amacının nesli tükenmekte olan hayvanların çoğaltılması olduğunu aktaran Prof. Dr Kılıçarslan, “Belki ileride, şu anda nesli tükenmiş hayvanların bile bulunan kalıntılarından, yeniden o hayvanları canlı olarak elde etme imkanı olacak” diyerek, 2009 yılında sezaryeninde bulunduğu Türkiye’nin canlı doğan ilk klon buzağısı olan Efe’nin şu anda yavrularının da yavrularının doğduğunu sözlerine ekledi.
Biz Olur Raporu Verirsek O Sperma Türkiye’ye Gelebilir
Dölerme ve Sun’i Tohumlama Anabilim Dalı hekimlerinden Prof. Dr. Mithat Evecen, İÜ bünyesindeki spermatoloji laboratuvarı ve embriyo transfer ve klonlama laboratuvarlarının Türkiye’deki 2-3 laboratuvardan birisi olduğunu belirtirken; yurt dışından Türkiye’ye ithal edilmekte olan spermaların burada muayene edildiğini ve raporlandığını “Biz olur raporu verirsek o sperma Türkiye’ye gelebilir” diyerek aktardı.
30 Bin Liralık İlaçlar 1 Dolara Mal Olabilir
Transgenik olarak üretilen hayvanlarla, hayvandan insana ucuz ve bol miktarda biyolojik madde sağlamanın amaçlandığını vurgulayan Prof. Dr. Evecen, Türkiye’de ilk defa İÜ’de gerçekleştirilen transgeniği “Kendi geni içerisinde bulunmayan bir geni hayvana dışarıdan vererek o genle beraber hayvanının yaşamasını sağlamak” olarak tanımladı. Bu çalışmalar ile hastalığa dirençli genlerin aktarımının gerçekleşebileceğini ve bir sonraki aşamada insana aktarımın söz konusu olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Evecen, “Şu anda piyasada çok pahalı kanser ilaçları var, biz onu koyun veya inek sütünden üretebilirsek 30 bin liralık ilaçlar 1 dolara mal olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.