Avrupa Odyoloji Dernekleri Federasyonu Kongresi’nin Açılışı Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTE – Beste BUDAN

İngilizceden Çeviri – Caner ERDOĞAN

İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Odyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş’ın başkanlığını üstlendiği kongrenin açılış konuşmasında böyle güzel bir konferansta bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Ataş

EFAS Başkanı (Honorary Officers Chairman) Jan Wouters, Türkiye’ de ilk defa düzenlenen EFAS Buluşması’nda İstanbul’u ilk defa ziyaret edenlerin yaşadığı büyülü anlar ve İstanbul’a kalınan hayranlığı , kongre süresince de bulmayı umduğunu söyleyerek Topkapı Sarayı’ndaki açılışa katılmaktan dolayı heyecan ve onur duyduğunu belirtti.

Jan Wouters

Wouters, “Bu kongre yaklaşık 44 ülkeden 900 katılımcı olacak. Buradan anlaşılıyor ki EFAS kongresi gün geçtikçe büyüyor” dedi.

Başta Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Yrd. Doç. Dr. Zahra Polat olmak üzere emeği geçen tüm ekibe yoğun çalışmalarından dolayı teşekkür eden Wouters, EFAS’ ın diğer çalışmalarını da anlatarak konuşması sonlandırdı.

İÜ Tıp Fakültesi KBB (Kulak-Burun-Boğaz) Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Nuri Özgirgin, “Otoloji ve Odyoloji birbirinden ayrılamaz iki bilim dalıdır. Amerika ile ortak projeler gerçekleştirdik. Gelecekteki projelerimizde EFAS ile işbirliği yapacağız” diye konuştu.

Prof. Dr. Nuri Özgirgin

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Metin Önerci, Topkapı Sarayı gibi tarihi bir mekanda böyle bir etkinlikte bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Metin Önerci

Prof. Dr. Önerci, “Türkiye’de Odyoloji bilimi çok gelişmiş seviyededir. Odyologlar ile işbirliği içerisindeyiz. Çok iyi çalışmaları var” dedi.

Prof. Dr. Önerci’nin ardından konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, başkanlığını İÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ataş’ın yürüttüğü 12’inci Avrupa Odyoloji Dernekleri Federasyonları Kongresi’nin ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

44 farklı ülkeden 900’ün üzerindeki katılımcıyla başlayan Kongre’nin işitme bilimi adına yararlı sonuçlar vereceğini belirten Prof. Dr. Ak, Kongre’nin Odyoloji alanında yeni atılımları tetikleyecek bir işaret fişeği görevi göreceğine olan inancının sonsuz olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mahmut Ak

Prof. Dr. Ak, “Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan işitme kaybı insanlar için önemli bir sorundur. İşitme en önemli beceri olan dil ve konuşma girişimi için gerekli bir duyudur. Ayrıca soyut dünyamızın oluşması için olmazsa olmaz kabul edilmektedir. Kendi haline bırakıldığında dil ve konuşma becerisi geliştirilemeyecek olan çocukların erken dönemde hastalıklarının fark edilip rehabilitasyon programlarına alınması, işitme kaybına engel olmaktan çıkartılmalıdır.Bu nedenle odyoloji eğitimine büyük önem vermekteyiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Ak, EFAS Kongresi’nin tüm katılımcılar için faydalı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından müzik dinletisi ve kokteyl gerçekleştirildi.