Avrasya Eğitim Araştırmaları Kongresi Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE – Gözde TEKİN

FOTOĞRAF – Yusuf EREN

 

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Eurasian Journal of Education Research’ın Ortaklaşa düzenlediği “1. Avrasya Eğitim Araştırmaları Kongresi” İÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleşti

 

Açılış konuşmasında kuramsal ve uygulama boyutunda alan eğitimin önemine değinen İstanbul Üniversitesi HAYEF (Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi)  Dekanı Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, “Eğitim gerçeğinin birden fazla bileşeni var bizler eğitim fakültesi olarak bu konunun üzerinde çok duruyoruz. Elimizden geldiğince son yıllarda eğitim alanına katkı yapmaya çalışıyoruz. Öğretmen yetiştirmek bir uzman işidir ve öğretmenlik bir meslektir. Eğitim fakültesinin 1997 ile 1998 yapılanmasından sonra eğitimin önüne koyduğu nimetlerden biri artık alan eğitimi gerçekleşmeyecek, eğitim birimleri ve alan eğitimi birlikte düşünülecek. Bu gibi bilimsel toplantılarda tartışarak eğitimin önünü açacağına inanıyorum” dedi.

 

 

_DSC0052

 

 

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul’u fethettiğinde 8 lisan biliyordu. Nasıl bir eğitim aldı, biz böyle bir eğitim verebilir miyiz hep merak ettim. Biz bu sektöre 18 yaşında girip 28 yaşında uzman oluyoruz. Bu on yılın gereksiz ve kayıp olduğu kanısındayım. İnsanlar 18 ile 20 yaşında olimpiyatlarda madalya alıyor, biz niye böyle bir eğitim yapmayalım bu konunun burada tartışılacağını düşünüyorum” dedi.

 

Davetli konuşmacılardan Prof. Dr. Linda Davıs, “Günümüzde ülkelerde küreselleşme ve globalleşmeyi görüyoruz. Üniversitelerin maruz kaldığı globalleşme dediğimiz zaman uluslararası eğitimi anlıyoruz. Müfredatı uluslararası hale getirmek için çalışmalıyız, kaliteli eğitim verirken farklı kampüslere bölünme var. İstatistiklere göre yurt dışında okuyan öğrenci sayısı arttı bilgi üretiminde ne gibi katkılarda bulunulduğu dikkate alınmalı seyahat ön planda olmamalıdır” şeklinde konuştu.

 

Müzik dinletilerinin ardından çok kültürlülüğe değinen Doç. Dr. Şenel Poyrazlı, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve Türkiye arasındaki değişkenlik gösteren azınlıklara saygınlık konusunu örneklerle açıklayıp farkındalıkları ele aldı. Ve bunu çok kültürlülük ve yeterlilik olarak değerlendirdi.

 

“Eğitimde Fark Yaratmak İstiyoruz”

 

Prof. Dr. Corrine Glesne ise eğitimdeki farklılıkları ele alarak düşünce sistemlerinde yeni çerçeveler oluşturulabilir, buna göre okullarda olması gereken bilgi üretme, merak ve yaratıcılık, önem verme gibi ideolojileri çocuklara farklı açılardan sunabilmeliyiz diyerek farklı kültürlere olan ilgisi olduğunu ve eğitimciler olarak eğitimde fark yaratmak istediklerine değindi.

 

 

_DSC0015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC0118

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC0080