AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN
Fotoğraf: Devrim ÇIRPAN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) örgün öğretimdeki kalitesini Açık ve Uzaktan Eğitim sisteminde de uygulamak için ilk girişimini 2009 yılında Uzaktan Eğitim Fakültesi’ni, 2011 yılında ise Açık öğretim Fakültesi’ni kurarak gerçekleştirdi. Şimdiki adıyla Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) 2010 yılında 5 program ile eğitim-öğretim hayatına başladı. Şimdi ise 43 onaylı programın 37’sine aktif öğrenci alınarak eğitim-öğretime devam ediliyor.
“Önemli Bir Yerdeyiz”
Türkiye’de hem açık öğretim hem de uzaktan eğitim yapan önemli bir yerde olduklarını belirten Prof. Dr. Alper Cihan “Toplamda 71 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 8 bini uzaktan eğitim, 63 bini ise açık öğretim programlarında yer alıyor” diye konuştu.
Açık öğretim ile uzaktan eğitim arasındaki farkın da ne olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cihan şunları ifade etti: “Uzaktan eğitim programında sınıf kontenjanı düşük ve canlı ders sistemi var. Her gün 18.00’dan 23.00’e kadar hocalar ve öğrenciler bilgisayar başına geçiyor ve birbirlerini görerek canlı ders yapıyorlar. Açık öğretimde ise dersin notu, dersin slaytı, dersin videosu ve dersin örnek soruları internete önceden yükleniyor. Öğrenci istediği zaman, istediği yerde kendisi çalışabiliyor. Program online ve dijital bir sistemle çalışıyor. İçerik sunum tarzımız tamamen online.”
“Lider Durumdayız”
Amaçlarının eğitim-öğretim kültüründe öğrenciye daha çok kanaldan bilgi ve beceriyi aktarmak ve öğrencinin öğrenme serüvenini daha interaktif hale getirmek olduğunu aktaran Prof. Dr. Cihan “İÜ açık ve uzaktan eğitim kültüründe Türkiye’de bu misyona sahip tek üniversite. Bu konuda lider durumdayız. 70 bine yakın öğrencimiz tamamen dijital ortamda bu eğitimi alıyor” diye konuştu.
Kendileri için her şeyin öğrenci sayısı demek olmadığının da altını çizen Prof. Dr. Cihan “43 onaylı programın 37’si aktif öğrenci alıyor. Yüksek lisans programlarımız dönem dönem öğrenci alıyor. Birkaç programımız açıldı fakat öğrenci almıyor. Bizim uzaktan eğitim programlarımız daha fazla. Uzaktan eğitimde sınıf başına yüz kişilik kontenjanlar var. Öğrenci sayımız 200 bin, 300 bin olsun, İÜ daha çok para kazansın gibi bir misyonumuz yok. Tamamen eğitim-öğretim kalitesinin yüksek olduğu, dijital öğrenme ortamlarına dayalı, örgün öğretime eşdeğer bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışıyoruz.”
“Kolay Dersler Görmeyeceğiz”
Birçok öğrencinin derslerin zorluğundan ve şikâyetçi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Cihan şu bilgileri aktardı: “Açık öğretim veya uzaktan öğretim okuyoruz diye daha kolay dersler görmeyeceğiz, daha kolay sınıf geçmeyeceğiz, daha kolay sorular sorulmayacak. Bu kişiler örgüne geldiklerimde hangi zorlukta dersler göreceklerse, hangi zorlukta sınavlara gireceklerse aynısı olacak. Açık öğretim olması demek kolay olması anlamına gelmiyor. Açık öğretim ve uzaktan eğitim daha az çalışma imkânı sunmuyor. Daha rahat çalışma imkânı sunuyor.
“İki Diploma İki İnsan”
“Bir dil, bir insan” sözü ile “iki diploma iki insan” şeklinde bir benzetme yapan Prof. Dr. Cihan “Aynı anda, aynı sürede boş zamanları değerlendirerek ikinci bir diploma şansı daha var. İşverenler artık iki diplomalı insanları önde tutuyorlar. Hem hayata bakışta hem de meslek hayatında büyük bir kazanım sağlıyor. Ben şu anda bütün yakınlarıma, tanıdıklarıma tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Kaliteyi Yükseltmekle Uğraşıyoruz”
Anadolu Üniversitesi’nin açık öğretimde öğrenci sayısı olarak bir numara olduğunu anlatan Prof. Dr. Cihan “Anadolu Üniversitesi’nin bir buçuk milyona yakın öğrencisi var. Bir programında 300 bin öğrencisi var. Anadolu Üniversitesi eğitimini bizden farklı formatta yapıyor. Biz daha çok dijital alt yapı kullanıyoruz. Her şeyi online olarak sağlıyoruz. Bizim en fazla olan kontenjanımız 5 bin kişi. İstanbul Üniversitesi açık ve uzaktan eğitimde milyonlu sayıları hedeflemiyor. İÜ daha çok örgün kalitesinde, kaliteyi düşürmeden eğitim yapmak istediği için makro hedefi 100 bin ile 200 bin arası.”
Son olarak uzaktan eğitimden de bahseden Prof. Dr. Cihan, İÜ’nün uzaktan eğitimde Türkiye’deki en çok programa ve öğrenciye sahip olduğunu ve uzaktan eğitimde bir numara açık öğretimde ise iki numara olduklarını söyledi. İki numara olmalarının sebebinin ise Anadolu Üniversitesi ile hedeflerin farklı olduğunu, İÜ sayı arttırmakla değil kaliteyi yükseltmekle uğraştığını vurguladı.