AJANS ÜNİVERSİTE- Esra MUTLU
Fotoğraf: Burcu Güler
Osmanlı’nın son döneminde Yıldız Sarayı’ndan Darülfünun’a getirilen eserler arasında Atatürk’ün okuduğu ve yazdığı toplam 175 eser bulunuyordu. “Atatürk’le Okumak” adlı sanal kütüphane projesi kapsamında bu eserler dijital ortama aktarıldı.İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde eserlerin simülasyonu hazırlandı. Bu özelliğiyle zengin bir içeriği olan sanal kütüphanenin içinde okuyucular interaktif olarak gezebiliyor ve müzik eşliğinde kitapları seçerek okuyabiliyorlar. Her kitabın kendine ait bir parçası var ve okuyucu isterse mevcut parçaları değiştirebiliyor veya kapatabiliyor.
Atatürk ile okuyucuları buluşturan projeye, okuyucular “ataturkleokumak.istanbul.edu.tr” adresinden ulaşabiliyor.Projenin internet sitesi beş bölümden oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı ile ortak oluşturulan Atatürk Köşesi’nde Atatürk’ün sevdiği şarkılarla türküler, temel eserleri, konuşmaları bir de projenin müziklerini yapan Tuluyhan Uğurlu’nun Mustafa Kemal ve Güneşin Askerleri albümü ve “Anadolu’dan Doğan Güneş” adlı video yer alıyor.
Atatürk’ün okuduğu kitaplar bölümünde orijinal halleriyle dijital ortama aktarılan İngilizce, Almanca ve Osmanlıca kitapların yanı sıra Atatürk’ün yazdığı “Geometri” kitabı da yer alıyor. Kitaplar yüksek çözünürlükte FlipBook formatında, kenarına not alınabilecek şekilde hazırlandı. Galeri kısmında ise Atatürk’ün İstanbul Üniversitesi’ni ziyareti sırasında çekilen fotoğrafları bulunuyor. İnternet sitesinde İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nin simülasyonunun yanında okuyucuların yorumlarına yer verilen ziyaretçi defteri de yer alıyor.
Proje Koordinatörü İÜ Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan, projeyle ilgili “Atatürk’ün okur ve yazar yanını gençlerle buluşturmak amacıyla çıktığımız yolda, tematik sanal kütüphane oluşturarak Atatürk’e ve İstanbul Üniversitesi’ne yakışır bir ilke imza attık. Gençlerin ilgi alanlarından yola çıkarak Sanal Kütüphane’yi şekillendirdik” dedi.
Türkiye’de İlk Sanal Kütüphane
Projede uygulanan sanal kütüphanenin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Cihan, “Bu sanal projeyle 10 yıllık vizyona sahip bir iş yaptığımızı ve bunun sıklıkla rastlanmayacak bir iş olduğunu düşünüyorum” diyerek projeyle ilgili hiçbir olumsuz eleştiri almadıklarını belirtti.
Atatürk “Geometri” Kitabıyla Matematik Bilimine Katkı Sağladı
Atatürk’ün yazdığı ve üçgen, tümevarım gibi kelimeleri matematik bilimine kazandırdığı “Geometri” kitabı da projede yer alıyor. “Atatürk, iyi bir okur olmak yanında, pek çok devlet adamının zaman ayırıp yapmadığı bir şeyi yaparak ‘Geometri’ kitabını kaleme aldı” diyen Cihan, proje üzerinde çalışan ekibin bu zorlu işi severek yaptığının altını çizdi.
Cihan, proje ile ilgili olarak sözlerine şunları da ekledi: “Atatürk’ün popüler ve siyasi kültürden uzak tanıtılması, üniversitelerin görevlerinden biri olmalı. Biz bu görevi layığı ile yerine getirdik. İstanbul Üniversitesi ile Atatürk’ün buluştuğu noktaları kütüphanemizde topladık.Atatürk, siyasi karakter olmakla birlikte çok iyi bir okur ve yazar, iyi bir kütüphaneci ve iyi bir öğretmendi. Bunu unutmamak ve unutturmamak gerekiyor.”
“Sanal Kütüphane Projelerinin Devamını Planlıyoruz”
“Atatürk’le Okumak”projesini değerlendiren İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci ise, “Proje, İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi koleksiyonundaki değerli eserlerin elektronik ortamda okuyucuyla buluşturulmasını amaçlamaktadır. Eserlerin değerinin farkındalığını arttırmak amacıyla sanal kütüphane projelerinin devamını planlamaktayız” dedi ve “Yeni Dünyaya Eski Bakış” adlı harita koleksiyonu projesinin müjdesini verdi.
Kitap Okumayı Hiç bırakmadı
Olumsuz şartlarda dahi kitap okumayı bırakmadığı bilinen Atatürk, resmi kayıtlara göre edebi, siyasi ve tarihi pek çok türden 3 bin 997 kitap okudu. Çok iyi Fransızca ve İngilizce bilen Atatürk, sadece kitap okumakla kalmıyor, aynı zamanda kitaplardaki hataları düzelterek üzerine notlar da alıyordu.
İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde Atatürk’ün okuduğu ve yazdığı toplam 175 eser bulunuyor. Dijital ortama aktarılan İngilizce, Almanca ve Osmanlıca kitaplar arasında Atatürk’ün yazdığı “Geometri” kitabı da yer alıyor.