AJANS ÜNİVERSİTE- Elif Nur BİLGİÇ
Funda Müjde, geçirdiği trafik kazasının ardından omurilik felcine yakalandı. Yürüme kabiliyetini kaybetse de hiçbir engel tanımadı. Yaşadığı Hollanda’dan Türkiye’ye uzanan 3 bin 500 km uzunluğundaki bisiklet turunu, elleriyle pedal çevirerek 88 günde tamamladı. Müjde bu yolculuğunu, pedalı ellerle çevrilirken bacak kaslarını da çalıştıran özel bisikleti “Berkelbike” ile yaptı.
1969 yılında Hollanda’ya giden bir işçi ailesinin kızı olan Funda Müjde, Türkiye’den Hollanda’ya yapılan işçi göçünün 50. yıl dönümü dolayısıyla çıktığı bu yolculukta Hollanda, Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere toplam 8 ülkeyi özel bisikletiyle gezdi.
Gezisine ara veren Funda Müjde, 23 Ağustos Cumartesi gününden itibaren İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi’nde bulunan İÜ Sosyal Tesisleri Göl Konuk Evi’nde misafir edildi. Müjde ile beraber gelen görme engelli artçı bisikletçi Yunus Kadir ve Engelsiz Pedal Platformu Kurucusu Samet Aksuoğlu ise öğrenci yurtlarında ağırlandılar. 24 Ağustos Pazar günü İÜ Menza’da yapılan kahvaltının ardından Funda Müjde, 20 kişilik İÜBİK konvoyu ve 5 sporcudan oluşan Beylikdüzü Bisiklet Grubu ile beraber, polis eskortu eşliğinde yola çıktı. Müjde’ye, Bisikletli Ulaşım Platformu ve Engelsiz Pedal Platformu başta olmak üzere pek çok bisikletli grubu ve eşi eşlik ettiler. Hedef, Taksim’de bulunan Hollanda Başkonsolosluğu’ydu.
Müjde’yi Birçok Bisikletçi Karşıladı
Bakırköy Sahil Yolu’nda bulunan “Galeria”da, Funda Müjde’yi karşılama etkinliği yapıldı. Bisikletli Ulaşım Platformu’nun organize ettiği etkinlikte sahil yolunun en sağ şeridi trafiğe kapatıldı. Bisikletliler şeridin iki yanında art arda dizilerek Müjde için koridor oluşturdular. “Hoş geldin Funda” yazılı pankartlar, afişler ve flamalar, etkinliğe renk kattı. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdikleri karşılamada Funda Müjde kısa bir açıklama yaptı.
Karşılama etkinliğinin ardından yola çıkan Müjde ve bisikletli ekipler, Sultanahmet, Gülhane, Galata Köprüsü, Karaköy ve Tophane’den geçerek Dolmabahçe Sarayı önünden Gümüşsuyu’na dönüp Taksim’e çıktılar. Taksim’de gerçekleştirilen ikinci toplanmanın ardından Tarlabaşı Bulvarı ve Tepebaşı’ndan geçilerek Hollanda Başkonsolosluğu’na ulaşıldı.
“Engel Tanımayın”
Bir oyuncu olarak yürüme kabiliyetini kaybetmenin tam bir trajedi olduğunu; buna rağmen hâlâ yazmaya, radyo programları sunmaya devam ettiğini belirten Müjde, engellerin yalnızca kulaklarımızın arasında olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Sizin de belki görünmeyen engelleriniz vardır. Ben bilmiyorum. Belki ruhunuzdadır, belki fizikseldir. Ama tekerlekli sandalyemden dolayı herkes benim engelimi görüyor. Engel tanımayın. Başınızı eğmeyin. Kadercilikten vazgeçip ileriye bakmamız lazım. ‘Asla pes etme’. Mesajım buydu.”
İlk başta eşinin hatta annesinin bile bisiklet sürüp dünyayı dolaşmasına karşı çıktıklarını ifade eden Müjde, hiç kimseyi dinlemeden kararının arkasında durarak sevdiklerini ikna etmeyi başardığını ifade etti. Bazen ailelerin engellilere karşı çok koruyucu olduklarını, bu yüzden aslında ailelerin de istemeden engellilerin hayatını zorlaştırdıklarını dile getirdi.
Engelsiz Pedal Platformu da Oradaydı
Engelsiz Pedal Platformu üyesi görme engelli Yunus Kadir ve geçirdiği trafik kazası sonrasında tek ayağını kaybeden Abdulkadir Özoğul da tandem bisikletle Funda Müjde’nin arkasında 260 km pedal çevirdiler.
Amacı engelli ve engelsiz iki kişiyi tandem bisikletle bir araya getirerek aralarında dostluk ve iş birliği kurulmasını sağlamak olan Engelsiz Pedal Platformu, Samet Aksuoğlu tarafından kuruldu. Engellilerin rehabilitasyon merkezlerinde dört duvar arasında tedavi edilmeleri yerine, onların engelli engelsiz olarak karışık bir şekilde sosyalleşmelerini sağlayarak topluma kazandırılmalarını tercih eden platform, faaliyetini bisiklet aracılığıyla gerçekleştiriyor. Engellilerle beraber uzun bisiklet turları düzenleyen; engellilere bazen kamp yaptıran, bazen değerli taş arayışı için onları dağlara tepelere götüren platform, Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Bisiklet Kulüpleri’ne tandem bisiklet kazandırarak oradaki engelli öğrencilerin de pedal çevirebilmelerini sağladı. İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nün de bu iş için çok uygun olduğunu belirten Platform Başkanı Samet Aksuoğlu, “Boğaziçi Üniversitesi’nin engebeli yollarında ya da Marmara Üniversitesi’nin karmaşasında bisiklet sürebiliyorsak, İstanbul Üniversitesi’nde çok daha iyi pedal çevirebiliriz.” dedi.
Funda Müjde, başarısının sırrını şöyle açıkladı: “Gördüğünüz gibi engelliyim. 7 yıl önce İstanbul’da trafik kazası geçirdim. Fakat boyun eğmek istemedim. Önce kendime ilham veriyorsam, başkalarına da örnek olabiliyorsam, ne mutlu bana. Kafanızı eğmeyin, yılmayın. Sürekli gerilere bakmayalım. Bizim halkımız biraz kaderci. Özellikle kadınlarımız daha kaderci. Kadercilik işe yaramıyor. Ben bunu kendim için yaptım; ama eğer bunu yapmakla güzel örnek olabildiysem, bu mutlulukların en büyüğüdür.”