AJANS ÜNİVERSİTE – Zeynep DEMİRÖZ / Fatma ÇELİK
Programın açılış konuşmasını yapan HAYEF Dekanı Prof. Dr. İrfan Başkurt, ”Aşkta esas olan sürekliliktir. Aşık geleneği kültürümüzün değeridir, şiir söyleme geleneğidir. Bu gelenek içinde aşkı, sevgiyi, gözyaşını barındırır. İçimde ukte olan bu geleneği, bugün değerli üç aşığı sizlerle buluşturarak çözmeye çalışıyorum. Emeği geçen HAYEF Kültür Kulübü’ne de teşekkür ediyorum” diyerek Aşık Mürsel Sinan, Aşık Mustafa Kurbanoğlu ve Aşık Zakir Tekgül’ü sahneye davet etti.
Aşık Mürsel Sinan Aşıklık geleneğinin atışma olduğunu belirtti. Atışma 8 heceli ”Hoşgeldiniz” ile başladı. Öğrencilere ithaf edilen taşlama örneğinde Aşık Mürsel Sinan, ”Bazısı da selfi çeker hoşgeldiniz” dizesiyle öğrencilerden dakikalarca alkış aldı.
Dallar Yaralanmasın
”Vurma benlik baltasını dallar yaralanmasın” isimli güzellemeyi seslendiren Aşık Zakir Tekgül’ün ardından Aşık Mustafa Kurbanoğlu ”Senlik benlik neye yarar gel beraber yürüyelim” isimli kardeşlik türküsünü seslendirdi.
Aşıklar dükkanının çok çeşitli olduğunu söyleyen Aşık Mürsel Sinan, atışmanın nazikçe kavga etmek olduğunu belirtti.
Sevgi, güzelleme, semah, taşlama ve koçaklama örnekleriyle devam eden atışma, HAYEF öğrencilerine ithaf edilen ”Gül gibidir öğretmenim” güzellemesinin ardından Aşık Zakir Tekgül, öğretmenler için yazdığı şiirini okudu.
Son olarak ”Kiziroğlu” türküsünü birlikte seslendiren aşıklara program sonunda İÜ HAYEF Dekanı Prof. Dr. İrfan Başkurt plaketlerini takdim etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Aşıklar Atışması programı sona erdi.