“Araştırma Yöntemleri Tasarımı” Eğitimi Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN

Fotoğraf: Neslihan KALKAN, Özge KARAHAN

İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Araştırma Yöntemleri Tasarımı eğitimine İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Zülfikar konuk oldu. Eğitim, İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Sözlerine Doç. Dr. Haluk Zülfikar’a teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Yolcu, Araştırma Yöntemleri Tasarımı eğitiminin akademik çalışmalara çok önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

1

“Araştırma Yapılmaz, Araştırma Tasarlanır”

Prof. Dr. Yolcu’dan sonra söz alan Doç. Dr. Zülfikar, sayısallığın hükmettiği bir dünyada sayısal iletişime de sahip olunması gerektiğini ifade ederken, “Sayısal iletişimin boyutuna girerek ilerlemek fayda sağlayacak” dedi. Araştırma yapma ifadesinin, tasarımın içinde yer aldığını kaydeden Doç. Dr. Zülfikar, “Bir araştırma şirketi survey yaparken farklı, araştırma yaparken farklı şekilde yol alır” şeklinde konuştu. Araştırma yaparken atılacak ilk adımın araştırma amacını belirlemek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Zülfikar, bir sonraki aşamada hedef kitlenin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Zülfikar, hedef kitle belirlemede 4 kriter olduğunu söylerken, bu kriterleri kapsam, birim, eleman ve süre şeklinde sıraladı.

2

“Verilere Nasıl Ulaşacağımızı Bilmiyoruz”

Kota örneklemesi yöntemini ele alan Doç. Dr. Zülfikar, nitel araştırma programlarından söz etti. “Türkiye’de muhteşem veri var ama verilere nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Zülfikar, internet üzerinden akademik kaynak tarama konusunda nasıl hareket edilmesi gerektiğine değindi. “Veri nedir?” sorusunu yanıtlayan Doç. Dr. Zülfikar, verinin en küçük bilgi parçası olduğunu aktarırken, klasik istatistikte nitel ve nicel veriler olduğunu belirtti.

3

“Günümüz Dünyasında Görsel, Text ve Sesten Oluşan Veriler Söz Konusu”

Analizlerin ve çalışmaların sosyal medya mecraları üzerinden değerlendirmesini yapan Doç. Dr. Zülfikar, günümüz dünyasında görsel, text ve sesten oluşan verilerin söz konusu olduğunu vurguladı. Sosyal medya mecraları Facebook ve Twitter üzerinden örnekler veren Doç. Dr. Zülfikar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu analizlerle belli saatlerde belli yerlerden yapılan paylaşımların hangi konu ile alakalı olduğu ve buradan yola çıkılarak trafik düzenlemeleri yapılandırılabiliyor. Paylaşımda yer alan bir kelimenin başka bir kelimeye etkisi elde edilip, bu şekilde belli tespitler gerçekleştirilebiliyor.”

Doç. Dr. Zülfikar’ın sunumunu tamamlamasının ardından, Prof. Dr. Yolcu kapanış konuşmasını yaptı. “Araştırmacılarımıza ciddi destek sağlayacağına inandığımız bu çalışmaları sürdüreceğiz” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Yolcu Araştırma Yöntemleri Tasarımı Hizmet İçi Eğitimi’nin devam edeceğini belirtti.