Araştırma Yöntemleri Bilgiyi Bulmamızı Kolaylaştırıyor

AJANS ÜNİVERSİTE- Betül YÜNCÜOĞLU

Akademik araştırmalara başlamadan, ilk önce konumuzun ne olacağına ve araştırmada hangi yolu izleyeceğimize karar vermeliyiz. Araştırma konumuzu belirledikten sonra seçtiğimiz konuyla ilgili literatür taraması yapmalıyız. Araştırmaya girişmeden önce bilmemiz gereken bazı temel aşamalar olduğunu söyleyen Dağ Medya kurucusu Pınar Dağ, “Nasıl gideceğimizi bilmezsek araştırma yapmanın yolu çok daha uzun olur” dedi.

Google Research ve Google Academic’in akademik araştırmalar için güvenilir kaynaklar olduğunu söyleyen, ayrıca İngilizce Wikipedia’nın da iyi bir kaynak sayıldığını vurgulayan Dağ, “Türkiye, araştırma çalışmalarının paylaşımı konusunda çok da zengin değil; çünkü yeterince çalışma üretilmiyor. Mesela bu konuda Hindistan’ı örnek alacak olursak, Hindistan’ın bile bizden ilerde olduğunu görürüz.” diyerek akademisyenlerin ve araştırmacıların bilgiyi tekil olarak oluşturup yaydıklarını ifade etti.

Daha önce yapılmış çalışmaları incelemek isteyenler için www.academia.edu sitesinin ücretsiz birçok kaynak sağladığının altını çizen Dağ, dünyanın birçok yerinden paylaşılan akademik çalışmalardan oluşturulan bu sosyal ağın, kendi alanınızla ilgili önceden gerçekleştirilen çalışmalara ulaşma imkânı da sunduğunu belirtti.

Yapılan araştırmaların sayısallaştırılması ve grafik hâline getirilmesi işinin Google Fusion Tables tarafından yapıldığını kaydeden Dağ, Google’ın yeni çevrimiçi istatistiksel analiz programının, araştırmaları sayısal veriler ile zenginleştirmeye yardımcı olduğunu söyledi. Buna ek olarak, eğer ara yüzlerde açıklık ilkesi onaylanmışsa, verilere de ulaşılabileceğini vurguladı.

Sosyal medyanın ve Google gibi dijital arama motorlarının önemine dikkat çeken Dağ, aradığımız ya da veri oluşturduğumuz konuyu güncel bir şekilde takip etmek için Tweetdeck uygulamasını öneriyor.

Teknikleri Bilmek Araştırmayı Kolaylaştırır

Teknikleri bilmenin yapılan araştırma için büyük kolaylıklar sağladığını kaydeden Dağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arama motorlarında araştırma yaparken, ne aradığımızı bazı kodlarla belirginleştirebiliriz. Özellikle aradığımız bir kelime varsa, kelimeyi tırnak içinde yazdığımızda sadece o kelimeyi içeren sonuçlar çıkıyor karşımıza. Eğer aradığımız dosyayı belli bir formatta istiyorsak, başına kısa bir kod yazıyoruz. Örneğin Excel dosyası arıyorsak “+filetype.xls” yazmamız yeterli. Düzenli ve planlı bir araştırma için dijital ve yazılı kaynakları ne oranda kullanacağımızı, kaynaklara nasıl ulaşacağımızı bilmemiz gerekir.”

Yazılı Belgeler Önemli Kaynak Sunuyor

İÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden mezun olan İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci, son 3-4 yıl içerisinde görülen teknolojik gelişmelere kütüphanelerin de ayak uydurduklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Artık kullanıcılar, araştırmacılar elektronik ortamdaki kaynaklara oturdukları yerden, 7/24 erişmek istiyorlar ve teknolojik imkânlar da buna elveriyor. Özellikle üniversite kütüphaneleri dijital gelişmelere uyum sağlamak için büyük çaba sarf ediyorlar ki bunların başında İÜ Merkez Kütüphanesi geliyor.”

Veri Tabanı ve e-kitap Abonelikleri Arttırıldı

Akademik araştırma yapanlar için kütüphane eserlerine ulaşımın kolaylaştığını belirten Dr. Bezirci, “İÜ Merkez Kütüphanesi, Türkiye’nin hatta dünyanın sayılı kıymetteki derlemelerine sahip bir kütüphane. Hem nadir eserlerimizin orijinallerini muhafaza ederek dijitallerinin kullanıma sunulması hem de bu koleksiyonun bütün eserlerine 7/24 her yerden erişim sağlanması için ciddi adımlar attık. Bu, İÜ akademik çalışmaları için çok önemli bir gelişme; çünkü akademisyenler akademik çalışmalarını elektronik kaynaklar aracılığıyla evden de sürdürmek istiyorlar. Bu yüzden Merkez Kütüphane’de veri tabanı ve e-kitap abonelikleri arttırıldı. İsteyenler www.kutuphane.istanbul.edu.tr adresinden inceleyebilir” şeklinde konuştu.