AJANS ÜNİVERSİTE – Erhan ERKİP
Fotoğraf – Ahsen ESER
Oturumun ilk konuşmacısı Ayşe Nur Kuş “Antik DNA” üzerine konuştu. “DNA nedir?” sorusunu cevaplayan Kuş, alanda yapılan çalışmaların öneminden bahsederek bunların; geçmişin evrimsel tarihini yeniden canlandırma, soyu tükenen canlılar ile günümüz türleri arasındaki bağlantının çözümlenmesi, göçlerin ve yer değiştirmelerin incelenmesi, eski toplumlara ait beslenme, enfeksiyon hastalıkları ve kalıtımsal anomalilerin incelenmesi olduğunu belirtti.
İkinci konuşmacı İstanbul Üniversitesi’nden Kadir Toykan Özdoğan “Soyu Tükenen Canlıları Hayata Döndürme” konusunu inceledi ve bu yöntemlerin klonlama, genom düzenleme ve seçerek çiftleştirme olduğunu söyledi. Bugüne kadar yapılan çalışmaları sıralayan ve bundan sonra yapılacaklar hakkında öngörülerini paylaşan Özdoğan, bu alanda yer alan bilim adamlarının çalışmalarından örnekler verdi.
Oturumun son kısmında İstanbul Üniversitesi’nden Ayça Gökdağ “Arkeolojide Biyolojik Materyaller” konusunda bilgiler verdi. Arkeolojinin, antropoloji alanına yönelik faydalarına değinen Gökdağ, Neanderthallerden (tarih öncesi insan) alınan DNA bulgularının önemli gelişmelere zemin hazırladığını, köken ve tarih konusunda sorulara cevap olacağını söyledi. Arkeolojik kazı sırasında uygulanması gereken yöntemleri sıraladıktan sonra, kazı sırasında bilinçli davranmanın ve hassasiyetin önemini vurguladı.