Antartika’daki İlk Yer Bilimcimiz İÜ’den

Gülşen YILMAZ

Antarktika’da Türkiye adına bilimsel araştırmalar yapan ilk Türk yer bilimci, İÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik, Antarktika’da, hem Türk bayrağını hem İstanbul Üniversitesi bayrağını dalgalandırdı

Antarktika, zengin yer altı kaynaklarına ve verimli deniz canlıları rezervlerine sahiptir. Yerli halkı olmayan tek kıta olan Antarktika’nın uluslararası durumu ve hiçbir ülkeye ait olmayıp herkesin olması, burada bilimsel amaçlı çalışmaların özgürce yapılabilmesine izin vermektedir. Antarktika kıtası coğrafyasında bilfiil faaliyette olan 31 ülke ve bağlantısı bulunan 24 ülke, ayrıca 7 uluslararası organizasyon ile 101 yerleşik araştırma üssü bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi ve “Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi” (TAKBAM) – “Bulgar Antarktika Enstitüsü” (BAI) iş birliği ile düzenlenen “I. Antarktika Türk Bilim Seferi” programı, 6 Ocak – 22 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 45 günlük araştırma seferinin finansmanını İstanbul Üniversitesi karşılayacak.
Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik, “I. Antarktika Türk Antarktika Programı” kapsamında, Antarktika’da küresel ısınma dolayısıyla gelişen buzul çökellerinin sedimantolojisi ile kıtanın genel jeolojik araştırmasının yapılması yanı sıra ortak-çok disiplinli yeni araştırma projelerinin ve gelecekte etkinleştirilecek proje altyapılarının oluşturulması için yerinde incelemelerde bulunacak.
Sefer, gelecekte Antarktika’da kurulması düşünülen “Türk Araştırma Üssü” için de bir temel teşkil edecek. Türk akademisyenlerin önünü açacak olan araştırma, İstanbul Üniversitesi’nin uluslararasılaşma sürecine de önemli katkı sağlayacak. Araştırma ekibi, iki İngiltere, iki Portekiz, bir Polonya, bir Moğolistan, üç Bulgaristan ve bir Türk bilim insanı olmak üzere 10 kişiden oluşmaktadır.