“Altaylar’da Türk Kültürü” Konulu Konferanslar Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE- Betül YÜNCÜOĞLU

Fotoğraf- Aydın MEMMEDOV

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tarih Bölümü, Tarih Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Altaylar’da Türk Kültürü” konulu konferansların ilki bugün İÜ Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda gerçekleşti. Konferansın konuğu olan Akay Kine, konuşmasına başlamadan önce yöresel kıyafetlerini giyerek eski bir Türk ritüelini canlandırdı. Kine, kıyafetini ona ev sahipliği yapan kişinin giydirmesinin geleneğin bir parçası olduğunu ve şapkasını da aksakallı birisinin giydirmesi gerektiğini söyledi.

DSC_0039

Konuşmasına herkese esenlik dileyerek başlayan Kine, esen sözcüğünün Türk dünyasının selam sözcüğü olduğunu belirtti. Türk kelimesinin anlamının yanlış öğretildiğini söyleyen Kine, “Türk demek savaşçı, güçlü demek deniyor. Oysa Türk, Cürk’ten gelir. Cürek ise yürek demektir; Yüreğiyle yürüyen demektir Türk” dedi.

Türk mitolojisinin yanlış yazılması sonucu Türk kültüründe bozulmalar olduğuna vurgu yapan Kine, Türklerin tarih yazımını alışkanlık haline getirmediğini, sözlü olarak aktardığını bu yüzden tarihi yazan toplulukların Türk mitolojisiyle ilgili bazı şeyleri çarpıttıklarını söyledi.

Orta Asya’daki birçok Türk kahramandan sonra Atatürk’ün de Anadolu’da bir kahraman olarak doğduğunu söyleyen Kine, sözlerine şu şekilde devam etti: “Atatürk, eskiden yok olan bir sembolü tekrar ortaya çıkardı ve dedi ki ‘Siz Türksünüz’. İşte sizin atalarınız bu yüzden ona Atatürk dedi. O sembolün değil de başka sembollerin peşinden gidenler ise kırıldılar. Atatürk’ün gösterdiği sembolün peşinden gidenler ise bir adlı, bir fikirli, bir gönüllü ve tek yollu oldular.”

DSC_0096

Tercümesini simultane olarak Günnur Yücekal Arpacı’nın yaptığı konferansın ikincisi yarın (26 Mart Perşembe) İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde saat 15.00’da düzenlenecek.