AJANS ÜNİVERSİTE
Ağaçların mevsimlerinden önce çiçek açtıklarını gözlemlediğini söylen Prof. Dr. Şengönül “Bazı ağaçlar uyandı, bu güzel bir haber değil. Bu bitkilerin, çiçek açma dönemlerini ve sonbaharda kışa girerken hazırlıklarını ayarlayamaz hale geldiklerini görüyoruz. Çiçeklerin don ve kırağı nedeniyle yanabileceği endişesini duymaya başladık” dedi.
Ağaçların 15 Şubat’tan sonra uyanmaları halinde o yıl çok meyve alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şengönül “Erken çiçek açan ağaçlarda ise don ve kırağıya maruz kalmaları halinde çiçeklerin donacağı için verim almak mümkün olmayacak” dedi.
Küresel Isınma Yol Açıyor
Prof. Dr. Şengönül küresel ısınmanın bir sonucunun da don ve kırağı olaylarının ilkbahar ve sonbaharda da sık yaşandığını belirten Prof. Dr. Şengönül “Bu gözlemler iklim bilimcileri tarafından önemle izleniyor. Ayrıca bu gözlemler meteorolojik kayıtlar kadar önemli. Nadiren görülen bu olaylar sıklıkla görülmeye başladığında buna küresel ısınmanın yol açtığını söyleyebiliyoruz” dedi.
Tedbir Alınması Lazım
Küresel ısınma sebebiyle beklenmedik küresel ısınma sebebiyle düzensiz yağış ve sel taşkınlarına neden olduğunu işaret eden Prof. Dr. Şengönül , “Beklenmedik hava hareketleri yaşamaya başladık. Artık bu gidişata alışmamız ve tedbirler almamız lazım. Kentleşmenin yanlış olması, bütün akarsu havzalarının ve derelerin evlerle dolması da taşkınların artmasına neden oluyor. Seracıların da artık daha dikkatli ve tedbirli olmaları, seralarını hava koşullarını dikkate alarak uygun yerlere yapmaları gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: AA