AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
1991 yılında kurulan AAK, 2016’da 25. Yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yaptıkları etkinlerle büyük küçük herkesi gökyüzü hakkında bilgilendirmeye çalışan AAK’nın danışmanlığını Doç. Dr. Mevlana Başal yapıyor. Doç. Dr. Başal ve kulüp üyesi Halil Bağış kulübün faaliyetlerine dair bilgi verdi.
Bölümün 1933 Üniversite Reformu ile kurulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Başal, kulübün kuruluş amacını öğrencilerin kendi alanlarında gelişecekleri, birbirleriyle etkileşerek yeni fikirleri hayata geçirecekleri bir ortam yaratmak şeklinde açıkladı. Kulübün öğrencileri katkısına da değinen Doç. Dr. Başal, “Kulüp, astronomi bölümü öğrencilerine kendi branşlarında ve istedikleri konuda etkileşim ve uygulama imkanı sunuyor. Gökyüzü gözlemleri yapıyorlar. İstedikleri sunumları kendi aralarında tartışarak meraklarını gideriyorlar” dedi.
Kulübün gerçekleştirdiği etkinlikler aracılığıyla üniversitelerin görevi olan halkı bilgilendirme işlevini yerine getirdi klerini belirten Doç. Dr. Başal, “Öğrencilerimizin kulüpleriyle birlikte rolleri fazla. Halkı bilgilendirme rolünü üstlendikleri görev çok fazla. Sadece burada bilgilendirmekle kalmıyorlar, davet eden okullarda da bilgilendirmeler yapıyorlar” dedi.
Kulübün bin civarında öğrencisi bulunuyor. Kulübe son dönemde ilginin arttığını belirten Doç. Dr. Başal, “Kulüp giderek daha aktifleşiyor. Bunda yeni binamızın ve teçhizatlara erişimin önemli katkısı var. Sosyal medyada etkinliğinin artması da önemli. Tarihi büyük teleskop ve eski tarihi gözlemevi bir cazibe merkezi. Okullar tarafından da sürekli ziyaret ediliyor. Davet edildiklerinde teleskoplarını alıp okullara da gidiyorlar” şeklinde konuştu.
Astronominin cazip ve görsel boyutu olan bir bilim dalı olduğunu belirten Doç. Dr. Başal, “Gökyüzünü keşfetmek, gökyüzüyle uğraşmak heyecan verici. Astronomi görselliğin ön planda olduğu, merakı tetikleyen bir bilim dalı. Herhalde bir insan yoktur ki evrendeki cisimleri, onların nasıl meydana geldiğini merak etmesin. Bu herkesin ortak merak konusu. Dolayısıyla astronomi çok cazip bir bilim dalı” dedi.
Öğrencilere Kulübün Katkısı
Kulüp üyelerinden Halil Bağış ise, kulübün kendisine katkısı şöyle ifade etti: “Kulübün bir sürü katkısı var. Öncelikle kendini ifade etme şeklin gelişiyor. Önce bir gruba, sonra bir sınıf dolusu insana, sonra okulda yüzlerce öğrenciye konuşuyorsun. Bu yüzden hitabet sorunu çekmiyorsun. Kulüp sayesinde pek çok insanla tanışıyorsunuz. Her yerden bağlantınız oluyor. Ders araçlarını örneğin teleskopu olduğundan daha erken kullanabiliyorsunuz. Teleskop kullanımı genellikle son sınıfta öğrenilir, ben de ikinci sınıfın başında öğrenmiştim. ”
Geleneksel Mayıs Etkinliği
AAK, her yıl geleneksel olarak Mayıs ayı etkinliği yapıyor. İstanbul Üniversitesi ana kampüs bahçesinde gerçekleştirilen bu etkinliklerde her yaşam insana yönelik sunum, sabah ve gece gözlemleri, çocuklara yönelik oyun faaliyetleri, konser gibi etkinlikler yapılıyor ve stantlar kuruluyor.