9. TRT Belgesel Ödülleri’nin Kazananları Açıklandı

AJANS ÜNİVERSİTE-Safiye ALTINKUM

Fotoğraf: Fatma ÇELİK

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Gala ve Ödül Töreni ile kazananların açıklandığı program, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın müzik dinletisiyle başladı. Finalist filmlerin yanı sıra Özel Seçki ve Panorama bölümleriyle de “Göç ve Ayrımcılık” üzerine özel konulu filmler ödüllendirildi. Ödüle layık görülen yönetmenler, özel gecede yaşadığı sevinci dile getirdi. Düzenlenen galaya, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Gazeteci Erhan Çelik, Ali Eyüboğlu gibi çok sayıda davetli katıldı.

Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi’nde En İyi Film Ödülü’ne Kırmızı isimli filmi ile Yönetmen Abdurrahman Demir, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü’ne “İsterdim” isimli filmi ile Yönetmen Hasan Erdoğmuş layık görüldü.

Bu yıla özel olarak verilen “İstanbul Üniversitesi Ödülü”nü Bulutların Ardında filmiyle kazanan Fatih Ertekin’e ödülünü, İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu takdim etti.

Ulusal Profesyonel Kategori’de En İyi Film Ödülü’nün sahibi Yüzleşme isimli belgesel filmi ile Yönetmen Nejla Demirci olurken, Uluslararası Kategori’de ise Communion isimli belgeseli ile Yönetmen Anna Zemecka En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Zemecka’nın ödülü Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından takdim edildi.

Bu yıl ilk defa başlatılan ve yerli belgeselcileri teşvik etmeyi amaçlayan 35 bin lira değerindeki “Proje Destek Ödülü”nü ise “Dişe Diş Göze Göz” filmiyle Sezer Ağgez, “Mezarlık Çalgıcıları” filmiyle de Mehmet İsmail Çeçen kazandı.