75. Yılında Erzincan Depremi

AJANS ÜNİVERSİTE – Erkut KILIÇ, Betül YÜNCÜOĞLU

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ve Kur’an okunması ile başladı. Sonrasında açılış konuşmalarıyla devam eden konferansta davetli olan ancak programları nedeniyle katılamayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı açıklamaları okundu. Açılış konuşmalarında sırasıyla söz alan Konferans Eşbaşkanı ve AUZEF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Ekinci, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Başkanı Murat Özdemir, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ve Konferans Eşbaşkanı ve İÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Osman Öncel depremden, yarattıklarından ve yapılması gerekenlerden bahsettiler.

Erzincan Depremi’nin kent merkezli en büyük depremlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Ak kaybın çok büyük olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ak, işin bir de sosyal boyutunun olduğunu belirterek deprem sonrası şehrin uzun süre toparlanamadığını da söyledi. Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan halkında depremin çok büyük sorunlar yarattığını ve Erzincan’ın yanı sıra Kıbrıs’a kadar bir çok yerde depremin hissedildiğini belirtti. En son söz alan Prof. Dr. Öncel de 1 birimlik Richter ölçek farkının bile çok büyük etkisi olduğunu dile getirdi. Richter ölçeğinde 1 birimin 30 kat fark ettiğini belirten Prof. Dr. Öncel, belediye başkanlarının da illerini deprem afetine hazırlamalarını gerektiğini ve en büyük görevlerinin bu olduğundan söz etti.

10405317_10152981449099571_8051563911048434853_n

İlk oturumun konuşmacılarından olan İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, “Depremin Psikolojik Etkisi” hakkında bilgi verdi. “Deprem yüzünden sadece insanlar ölmüyor, daha sonraki nesillere de olumsuz miraslar kalıyor” diyen Balcıoğlu, deprem esnasında oluşabilecek şok yüzünden ciddi kaygı bozukluklarının da oluşabileceğini söyledi. Depremde oluşan herhangi bir psikolojik rahatsızlık durumunda profesyonel yardım alınması gerektiğine, aksi takdirde deprem sonrasında depremzedelerde ‘bağımlılık’ konusunda ciddi bir artış olduğuna değinen Balcıoğlu, “Kuşkuculuk gibi duygular arttığı için kişi en yakınlarından bile şüphe duymaya başlar. Kayıp yaşayanlar, travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilir. Yardım alınmadığı takdirde en ufak bir şeyde irkilebilirler” diyerek depremin toplumu sosyolojik olarak derinden etkiyerek verimini düşürdüğünü söyledi.