AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU-Burcu GÜLER- Gizem ÖZTÜRK
“DETAE’nin 70. Yaşında Hastalık ve Sağlığa Bakış” temasıyla bu yıl 6.’sı düzenlenen DETAE Günlerinin açılış konuşmasını DETAE Müdürü Prof. Dr. Uğur Özbek yaptı. Prof. Dr. Özbek konuşmasında “Daha önce farklı temalarla düzenlediğimiz DETAE Günleri’nin bu yılki temasını Hastalık ve Sağlığa Bakış teması altında düzenledik. Çok farklı ama güncel konuları kapsamaya çalıştık. Umarım etkinlikte bu birikimimizi paylaşacağız. Destekleyen tüm kuruluşlara teşekkür ederiz” dedi.
İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Sıddık Yarman ise Rektörlük adına yaptığı konuşmasında Rektörlüğü temsil etmekten dolayı duyduğu onuru dile getirdi. Üniversite içerisindeki projelere dair bilgi verdi. Prof. Dr. Yarman, “DETAE Günleri’nin sürekliliğini temin eden Prof. Dr. Uğur Özek başta olmak üzere hepsinin başarılarının devamını dilerim” dedi.
Prof. Dr. Özek’in başkanlık yaptığı “İhtiyarlamadan Yaşlanmak” temalı açılış oturumunda konuşan Prof. Dr. Demir Tiryaki ise “Yaşlanmak, yaş almanın devam etmesidir. İhtiyarlamak ise her zaman yapılabilecek şeyleri yapmamayı tercih etmektir” diyerek iki kavramın ayrımına dikkat çekti ve yaşlanmama çabalarının antik çağlara kadar dayandığını belirterek mitolojideki yerine değindi. Yaşlanmanın kronolojik, biyolojik ve psikolojik olmak üzere üç çeşidi olduğunu belirten Prof. Dr. Tiryaki, “Yaşa uygun egzersiz yapmak, kısıtlı kalori ile beslenmek, antioksidan ve ek gıda desteği, C vitamini almak, balık yağı kullanmak yaşlanmama konusunda önemli”dedi.
Sağlıklı Yaşam Ele Alındı
Açılış oturumunun ardından “Sağlıklı Yaşama” konulu ilk oturum gerçekleşti. Oturum başkanlığını İÜ Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Ümit Zeybek ve Yard. Doç. Dr. Aydın Çevik yaptı. Sağlıklı bir yaşam için egzersiz hakkında konuşma yapan İÜ Spor Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Gökhan Metin, egzersiz tanımından, egzersizin niçin gerekli olduğundan söz etti. Obezite ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Metin, “ Beslenme alışkanlığının bozulması, fiziksel aktivitelerin azalması ve fast-food mekânlarının artması obezitenin sebeplerini oluşturan başlıca sebeplerdir” dedi.
Oturumunda sunumu gerçekleştiren Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, beslenme ve bağ dokusu ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Yard. Doç. Dr. Dizdar, “ Modern tıp olarak kabul edilen yakın dönem, tanımsal bir tıp anlayışı üzerine kuruludur. Bununla birlikte beslenmenin ne olduğu sağlık, hastalık, coğrafya gibi değişkenlerle olan ilişkisi yeterince irdelenmemiştir.” diyerek aslında sorunun var olan bilgi birikiminin yeni bir bakış açısıyla yorumlanmasında ortaya çıktığını söyledi.
Diyabet ve Organ Bağışı da Konuşuldu
Programın ‘Transplantasyon’ bölümüne Prof. Dr. Günnur Deniz ve Doç. Dr. Arzu Ergen oturum başkanlığı yaptı. “Diyabette Organ ve Doku Transplantasyonu” hakkında İmmünoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Ali Osman Gürol bilgi verdi. Diyabet sınıflandırmasından bahseden Doç.Dr. Gürol; diyabeti, tip 1 ve tip 2 olarak kategorize edildiğini söyledi. Doç. Dr. Gürol, güncel ve gelecek tedavi yöntemlerine de değindi.
Programın devamında “Kemik İliği Bankası ve Gönüllü Vericilik” konusunu İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) Doku Tipleme Laboratuvar Sorumlusu ve İTF Kemik İliği Bankası Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Savran Oğuz ele aldı. İTF Kemik İliği Bankası’nın 106 hastaya gönüllü verici bularak hastaların nakillerinin gerçekleşmesini sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Savran Oğuz, gönüllü vericilik konusunda eğitimin, tanıtımın güçlendirici olması gerektiğini savundu.
Oturumun son konuşmasını İÜ İTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlgin Özden yaptı. “Acil Karaciğer Naklinde Başarılı Sonuçlar: İTF Deneyiminden Çıkarılacak Dersler” başlığı altında konuşan Prof. Dr. Özden, kadavradan nakil ve canlı vericiden bahsetti. Canlı verici ameliyatının düşük de olsa ölüm riski taşıyan bir operasyon olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özden, İTF’de bu zamana kadar canlı verici ölümü olmadığını da belirtti.