AJANS ÜNİVERSİTE – Fırat ORMANCI
Etkinlikte ilk olarak İÜ Bilgi ve Belge Yönetimi son sınıf öğrencisi Rozalin İçgir konuşmasını yaptı. Hayalinin hep tarihi bir okulda öğrenim görmek olduğunu belirten İçgir, “İstanbul Üniversitesi’ne gelerek hayallerimi gerçekleştirmeye başladım. Okuduğum bölüm kitaplar, arşivsel dergiler, eğitim ve kültür kaynakları sağlayan ve halkın kullanımına nasıl sunabileceğimizi belirten bir bölüm” dedi. Kitapların gerçek dünyanın zorluklarından bir tür kaçış olduğunu belirten İçgir, mesleğimizin ve hayatımızın kitap okuyarak daha düzenli olacağını belirtti.
Ardından Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Samiye Erol Alkan konuşmasını yaptı. Kütüphanelerin hayatımızın neresinde olduğuna ve ne kadar öneminin olduğuna değinen Alkan, “Kütüphaneler hayatımızda üçüncü tür bir mekandır, sosyalleşme ve iletişim kurmak için oldukça önemli yerlerdir” ifadesinde bulundu. Kütüphanelere gerekli önemin verilmesi gerektiğini belirten Alkan, “Kütüphaneler misyonlarını yerine getirecekse bu ancak kütüphaneciler ile mümkün olabilir. Kütüphaneler değişirken ve dönüşüm yaşarken kütüphaneciler de değişim içine girecektir” diyerek konuşmasını tamamladı.
Etkinliğin devamında İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Canatar konuşmasını yaptı. Hakikate ancak kitaplar aracılığı ile ulaşılabileceğini belirten Prof. Dr. Canatar, “Ülkelerin ve toplumların gelişmesinde iyi yetişmiş insanlar çok önemlidir. Ülkemizde de her alanda da iyi yetişmiş bireylere ihtiyaç vardır. Bu da ancak bilgi okur-yazarlığı ile sağlanabilir” dedi.
Programın devamında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz konuşmasını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kütüphanelerle ilgili çalışmaları olduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Kitapları sevdiren kütüphanelerdir. Kütüphanelerin ise kütüphanecilerin eseridir” ifadesinde bulundu.
Ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını yaptı. Kütüphanelerin İstanbul Üniversitesi öğrencilerine büyük bir hizmet sunmaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, “Kütüphanelere neler yaptığımız değil daha iyi nasıl hizmet sunabiliriz bunu düşünüyoruz. İstanbul Üniversitesi öğrencileri için yeni projeler üretmekteyiz. Üniversitedeki öğrenci ve akademik personelimiz için daha aktif bir şekilde kütüphane kullanımını sağlayacağız” dedi. Prof. Dr. Ak, kütüphanecilik kavramının önemine değinerek konuşmasını tamamladı.
Etkinlik Sevin Okyay’ın konuşmasının ardından sona erdi.
53. Kütüphane Haftası kutlamaları, 2 Nisan’a kadar yapılan çeşitli etkinliklerle devam edecek.