52. Sosyoloji Günleri Etkinliği Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE- Rahime ÇİFTÇİ, Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’nın konuk olduğu etkinlik, Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesi konusunun konuşulmasıyla başladı. Mülkiyenin önemi üzerine ifadelerde bulun Prof. Dr. Kayalı, “1960’lı yıllarda sosyoloji değil, siyaset bilimi ve iktisat ön planda tutuldu” şeklinde konuştu. “Mülkiyede sosyoloji geleneği yok” diyen Prof. Dr. Kayalı, bunu en net şekilde ifade eden ismin Sezai Karakoç olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kayalı, insanların o yıllarda daha çok İktisat Fakültesi’ni tercih etmelerini, dönemin Marksizm furyasına bağladı.

“Edebiyat Geleneğimizde Toplumu Anlama Eğilimi Var”

1940’lı yıllarda uzmanlaşma anlamında sosyoloji eğitiminin öne çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Kayalı, “Sosyologlar tarihle de ilgilenmeli” diye konuştu. 1950’li yıllarda Niyazi Berkes’in kendini sosyologdan çok tarihçi olarak tanımladığı örneğini veren Prof. Dr. Kayalı, “Halide Edip Adıvar ve Behice Boran gibi isimler çok daha enternasyonal kişilerdi” ifadelerini kullandı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin gibi edebiyatçılardan da bahseden Prof. Dr. Kayalı, bu iki ismin de toplumu anlama çabasında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kayalı, “Ahmet Mithat Efendi oryantalizmle yakından ilgilenmiştir” diyerek eski dönem edebiyatçılarının daha entelektüel olduklarına dikkat çekti.