AJANS ÜNİVERSİTE- Beste BUDAN
Fotoğraf- Caner ERDOĞAN
İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun birinci günü İÜ İktisat Fakültesi’ne yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Taner Berksoy’a armağan edildi. Açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti Genel Başkanı Vahap Adıyaman, “1974 yılından bu yana ‘Sanayileşmenin Neresindeyiz?’ konusu ile başlayan İktisatçılar Haftası’nın 40. yılını kutluyoruz. Okulumuzun ve cemiyetimizin kuruluşuna baktığımızda 40 yılın ne kadar önemli olduğunu görebiliriz” dedi.

Günlük siyasetin dışındaki sorunları ele almak amacıyla önemli bir platform oluşturduklarını dile getiren Adıyaman, her görüşün, her fikrin tartışılacağı bir platform olması için özen gösterdiklerini ifade etti.
İktisatçılar haftasının sosyal, siyasal, ekonomik alanlarda zengin bir tartışma yaratığını söyleyen Adıyaman, İktisatçılar Haftası’nın etkinlikten öte entelektüel ziyafet sofrası olarak görüldüğünden şüphe duyulmaması gerektiğini aktardı.

Adıyaman’ın ardından, İktisatçılar Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Kasım Kolcuoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği işaretle fakültemiz açılmıştır. 80 yıllık kuruluşu ve 40 yıl aralıksız İktisatçılar Haftası’nı, 40 yıldır aralıksız kutluyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan, son derece kritik bir dönemde, çok kritik bir konuyu tartışmanın önemli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Alkan, “Kapitalizm ve yarattığı krizi tartışmak zorundayız. Etkinliğimizin başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyorum” biçiminde konuştu. Prof. Dr. Alkan, Prof. Dr. Berksoy’a günün anlamından ötürü plaket takdim etti. ‘Dünya Ekonomisi Nereye? Kapitalizm ve Kriz’ başlıklı birinci oturumun sunumunu Prof. Dr. Korkut Boratav gerçekleştirdi. Prof. Dr. Boratav, Bu günün Prof. Dr. Taner Berksoy’a armağan olduğu için ayrı bir mutluluk yaşadığını söyleyerek sözlerine başladı.

Kapitalizmin adı olmadığını ancak eski ve yaşayan bir sistem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Boratav, “Kapitalizmin sorunları katlanarak devam ediyor. Bunun tartışılması ve çözüm odaklı çalışmalar yapılması gerçekten önemli. Bizler iktisadı kapitalizmin altın çağında yaşayarak öğrendik. Kapitalizm kendine özgü değişiklikler içermiştir. Dünya çapında bölüşüm hareketlerini tartışmak gerçek bir gereksinim oldu” dedi.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın üstlendiği oturumun panelistleri Doç. Dr. Ümit Akçay, Prof. Dr. Cem Somel ve Osman Ulagay idi.

Oturumda konuşmacılar, küresel ekonomik krizde güncel gelişmeler, ABD’de krizin oluşumu, Avrupa’da ekonomik kriz, küresel krizin derinleşmesi gibi konuları tartıştı.