4. Suç ve Ceza Film Festivali Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE- Elif KARAKOÇ
Fotoğraf: Esra MUTLU

Herkes için adalet düşüncesiyle yolan çıkan festival, bu yıl mülteci ve göç temasını sinemanın ve akademinin bakış açısıyla ele alıyor.

Sunuculuğunu Pınar Altuğ’un yaptığı açılış töreninde konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin temasını “mülteciler içinde adalet” olarak belirledikleri geçen yıldan bu yana Türkiye’de katlanarak artan mülteci sayısına dikkat çekti. Resmi olmayan rakamlara göre son üç yılda Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısının üç milyon olduğunu belirten Prof. Dr. Sözüer, “Yerleri yurtları bombalanmış ve hala bombalanmaya devam edilen insanlara dini veya etik kökenine bakmaksızın kapılarımızı açmak hem insani bir görev hem de hukuki üstünlüğümüzdür” dedi. Bu noktada, Türkiye’nin devlet ve halk olarak özellikle Suriyeli göçmenler karşısında aldığı tutumunun insanlık adına gurur duyulması ve övünülmesi gereken bir durum olduğunu aktardı.

DSC_0136

Mültecilerin yaşadıkları sorunlara da değinen Prof. Dr. Sözüer, “Yüz binlerce mülteci çocuk gencin eğitim ve öğretim başta olmak üzere topluma entegrasyonunu sağlamak için gerekli önlemleri süratle almalıyız. Bu bağlamda İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki Suriyeli öğrencilerin hızla Türkçe öğrenmesi ve diğer öğrencilerimizle kaynaşması gerçekten ümit verici ve sevindiricidir” diye konuştu.

Nefret Söylemlerine Karşı Uyanık Olunmalı

Yurtdışına göçen milyonlarca Türk olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sözüer, bu durumlarıyla Türklerin göçmenlere karşı güdülen düşmanlık ve ayrımcılık mağduriyetine yabancı olmadıklarını söyleyerek bu mağduriyeti yaşayanlar olarak herkesi, göçmen düşmanlığına ve ayrımcılığına yöneltilen nefret söylemlerine karşı uyanık olmaya davet etti.

Prof. Dr. Sözüer, dünyada mültecilerin yaşadıkları sorunların yarattığı karamsarlığa karşı; Suriye sınırında dünyanın unuttuğu insanlara, Arap, Kürt, Sünni, Alevi, Türkmen, Ezidi demeden mültecilerin yardımına koşan sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin varlığının umut verici olduğunu söyledi.

Açılışa yurt dışı programı nedeniyle katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in tebrik ve teşekkür mesajı da yayınlandı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da biri akademisyen ve diğeri sinema dünyasından seçilen kişilere verilen ödüller de sahiplerini buldu. Gecede akademi onur ödülünü mülteciler ile ilgili birçok yayına ve çalışmaya imza atmış aynı zamanda TUSİAD’da kıdemli araştırmacı olan Prof. Dr. Kemal Kirişçi alırken film onur ödülünü ise Uçurtmayı Vurmasınlar gibi birçok başarılı filmin yönetmeni olan Tunç Başaran aldı.

DSC_0183

DSC_0197

Festival jürisinde bulunan isimler de törende hazır bulundu. Törende ayrıca festivale sponsor olan kurumlara plaket takdim edildi.

DSC_0210

DSC_0234

7- 13 Kasım tarihleri arasında devam edecek festivalde akademi panelleri düzenlenecek ve festival filmleri gösterilecek. Festival programı için ayrıntılı bilgiye www.icapff.com adresinden ulaşılabilir.