4 Şubat Dünya Kanser Günü

AJANS ÜNİVERSİTE-Efe ALTAY

Dünya Kanser Günü nedeniyle  İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “Kanser Kontrolü”ne yönelik çalışmalar kapsamında İstanbul İli’nde dünyada ilk metropol şehir örneği olarak 2013 yılında Aktif Kanser Kayıtçılığına geçildiği ve Türkiye’nin Kanser Kayıt örneklemi %27’den %50’ye ulaştığı belirtildi.

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Kanserin, özellikle erken teşhis edildiğinde, tedavisi mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın barsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. Bu tarama programı kapsamında; 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanseri taraması yaptırmalı, 30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik HPV numunesi ve smear aldırmalı, 50 yaşını dolduran kadın erkek her vatandaşımız da 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan olup olmadığına baktırmalıdır.

Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmak ve yukarıda sayılan yaş gruplarında olan kişilerin tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı yaşam şansına sahip olmaları mümkündür. Bağlı bulunulan Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak kanser taramaları hakkında bilgi alınabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri (HPV-DNA) ve kolon kanseri taramaları yaptırılabilir. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde de meme-rahim ağzı (HPV-DNA) ve kolon kanseri taramalarınızı ücretsiz yaptırılabilir.