AJANS ÜNİVERSİTE- Nuran ATIŞ, Mehmet TOSUN, Buse GÜLPINAR
Festivale 70’ten fazla sahaf katıldı. Festivale katılan sahaflardan Naim Dikli, sahaflığa merakla, tutkuyla başladığını ve 30 yıldır bu işle uğraştığını söyledi. Dikli, geçmişte Türk toplumunun bir kültür hazinesi olan sahaflara daha fazla önem verildiğini bugün gereken ehemmiyetin verilmediğini bunun da kendini üzdüğünü söyledi. Ardından günümüzde çokça yaygınlaşan popüler kültürün sahafları olumsuz etkilediğini, ancak yeni jenerasyonun eski kitapların eski basımlarına ve diğer önem arz eden kültür varlıklarına meraklı olduğunu, bunun da sahaflığın gelişimi ve yaygınlaşması açısından sevindirici olduğunu söyledi. Dikli, son olarak tarihçisi Prof. Dr. İsmail Erünsal’ın “Osmanlıda Sahaflık ve Sahaflar” adlı eserinde Osmanlılarda sahaflığın etkin olduğunu, bugün de sahaflığın var olduğunu gelecekte de her zaman sahaflığın süreceğini bildiren söylemini tekrarladı.
36 yıldır sahaflık yapan Orhan Üsküdar ise, Nişantaşı’nda seyyar satıcılıkla mesleğe başladığını söyledi. Sahaflığa severek ve tutkuyla başladığından ve eski basım eserlere meraklı olduğundan dolayı Üsküdar, elinde 1700’lü yıllarda Avusturyalı tarihçi Joseph Von Hammer tarafından yazılan Osmanlı Tarihi eserinin 1800 yılındaki baskısı ve Ahmet Tevfik Bey’in Osmanlı Tarihi eserini bulunduruyor. Sahaflığın geleceğiyle ilgili olarak da e-kitap, pdf ve teknolojinin gelişmesiyle sahaflığın olumsuz etkilendiğini, ama yeni neslin sahaflara az da olsa önem verdiğini söyledi. Aynı zamanda şizofreni hastası olan Orhan Üsküdar, gördüğü hayalleri çizip sattığını söyledi.
Üsküdar Meydanı’nda düzenlenen festivalde sergi, söyleşi gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek. Festival 23 Ekim’de sona erecek.