3. Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE- Yağmur Meltem ATİK, Beyza Nur KIZILDEMİR, Tuğçe AYÇİN

Geçmiş kurultayları tanıtan video gösteriminden sonra açılış konuşmasını yapan Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü, Yusuf Has Hacib’i “anlayış ve bilgiye tercüman olan biricik şey dildir” cümlesiyle andı. “Her gün yıpratılan dilimizi bu kurultaylarla kurtarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuşan Üttü, Türkçeye ve Türk kültürüne katkı sağlamak amacında olduklarına değindi. Atatürk’ün istediği gibi Türk dilinin bütün varlıklarını bulma ve koruma yolunda ilerlemeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Üttü, İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerine de katılımlarından dolayı teşekkür etti.

DSC_3523

Vakıf olarak 3 temel esası benimsediklerinden bahseden Elginkan Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Öner Günçavdı, bu amaçları, “Türk dili ve kültürüne yönelik faaliyetleri desteklemek, bilim ve teknolojide yaşanan sorunları giderilmesi, ara eleman eğitimine katkıda bulunmak” şeklinde sıraladı. Manisa, Kocaeli ve Bolu’daki okullarında bedelsiz vasıf kazandırma kursları tertip ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Günçavdı, vakıflarının bu konularda kararlı şekilde kamuoyunun önünde olduklarını hatırlattı. “Kamudan gelen talepler doğrultusunda hedeflere hizmet ediyoruz” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Günçavdı, münferit çalışmaları da desteklediklerini kaydetti.

DSC_3534

Prof. Dr. Günçavdı’dan sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “Türk sözlükçülüğü günümüzden bin yıl önce Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lugati’t-Türk ile başlamıştır” diye konuştu. Sözlüklerin dillerin zenginliğinin kanıtı olduğuna değinen Prof. Dr. Akalın, dillerin yarıştırılması konusunda asıl önemli ölçütün dillerin işlenmişliği olması gerektiğini ifade etti.

DSC_3540

Üç gün boyunca devam edecek olan etkinlikte yer alan serginin amacı Türk sözlükçülüğünün geçmişten bugüne katettiği mesafeyi gözler önüne sermek olarak belirtildi.

DSC_3542