14 Mart Tıp Bayramı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kutlandı

AJANS ÜNİVERSİTE – Elif Nur BİLGİÇ

 

İTF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bilgin Saydam’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ve Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever ’in konuşmalarıyla devam etti

 

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr.  Saydam tıbbın tarihçesine değindi.  Osmanlı Döneminde açılmış tıp okullarını anlatan Saydam, bu okullarda İbn-i Sina, Razi, Hipokrat gibi bilim insanlarının kitaplarının okutulduğundan bahsetti. Prof. Dr. Mehmet Bilgin Saydam konuşmasında kurtuluş savaşı yıllarına da yer verdi. Osmanlı döneminde batılı anlamda ilk eğitim veren kurumun “ Tıphane-i Amire (14 Mart 1987)’’ olduğunu belirtti.  Bu okulun açılış yıldönümünün işgallere karşı tepki olarak ilk defa 1919’da kutlandığını söyleyen Saydam ‘’ 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarını Kurtuluş Savaşı’nın bir parçası olarak görmek lazım.’’ dedi.

 

Prof. Dr. Saydam’ın ardından İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören kürsüye geçti. Berkin Elvan ve Burak Can Karamanoğlu ölümlerinin yaşandığı sürece işaret ederek konuşmasına başlayan Gören 14 Mart’ı çok sıkıntılı bir dönemde kutladıklarını ifade ederek, bundan sonra nasıl bir süreç yaşanacağı ile ilgili aklının karışık olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı 2002 yılından bu yana tıp ile ilgili çıkarılan yasalardan bahsetti. Hekimlik mesleğinin bu yasalarla küresel sermayenin kölesi haline getirildiğini söyleyen Gören ayrıca Sağlık Kurumlarındaki sistemsizliğin doktora karşı şiddeti doğurduğunu ve doktor ölümlerine yol açtığını belirtti.

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı’ndan sonra Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever 1933 “Üniversite Reformu ve  Erich Frank” konulu konuşmasıyla kürsüdeki yerini aldı. Hitler’in tanıtımıyla başlayan konuşma Nazi Almanya’sı ve İkinci Dünya Savaşı Dönemi Türkiye’si konusuyla devam etti.  O dönemde Almanya’da en iyi üniversitelerinde görev yapan Yahudi Bilim insanlarının Nazi baskısından kaçtıkları, Türkiye’de ise yeni açılan üniversitelerdeki akademik kadroların yetersizliği vurgulandı. Başta Erich Frank olmak üzere Nazi baskısından kaçan Yahudi bilim insanlarının Türkiye’ye gelip buradaki üniversitelerde yürüttükleri faaliyetler anlatıldı.  Konuşmasında sıkça Erich Frank’ın üzerinde duran Sever, Türkiye’de çok önemli bilimsel çalışmalara imza atarak Türkiye’nin aydınlanmasında büyük bir kilometre taşı olan Erich Frank’ın İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesiyle Almanya’ya geri çağırıldığını belirtti. Frank’ın bütün dünya kendisine kapılarını kapatmışken Türkiye’nin onu kucakladığını, Almanya’ya dönmesinin Türkiye’ye büyük bir vefasızlık olacağını söyleyerek çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeye devam ettiğini anlattı. Sever, Erich Frank’ın geri kalan tüm yaşamını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak geçirdiğinin, mezarının da İstanbul’da olduğunun altını çizdi. Panelin ikinci ayağında İTF’den emekli olan öğretmenlerimize onursal hizmet ödülü takdim edildi. Sosyal Sorumluluk Proje Yarışması’nı kazanan öğrenciler Alper Özer ve Çağrı Yalçın da Prof. Dr. Sema Genç’ten ödüllerini aldılar.

 

Etkinlik İstanbul Tıp Fakültesi Türk Sanat Müziği Topluluğunun verdiği konser sonrası katılımcılara sunulan ikramla sonlandırıldı.