AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN
“100. Yıldönümünde I. Dünya Savaşı’nı Hatırlamak” sempozyumu açılış oturumu İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi
Sempozyumun açılışında İÜ Tarih Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Arslan, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan ve İÜ Rektör Yardımcısı Mahmut Ak konuşma yaptı.
Prof. Dr. Ali Arslan açılış konuşmasında kısa konuşarak Bu etkinliği gelecek sene uluslararası düzeyde yapmak istediklerini söyledi.
Prof. Dr. Özkan, konuşmasında Birinci Dünya Savaşı’nda 9 milyon insanın hayatını kaybettiğini, bu sayının 22 milyon kişi olduğunun söylendiğini belirterek konuşmasını şöyle devam etti: “Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu yıkıldı. İngiltere, güçlü bir devlet olarak ortaya çıktı. Ağır antlaşmalar imzalandı ve bu antlaşmalar İkinci Dünya Savaşı’nın sebebi oldu. Bu yıl bunlar Osmanlı açısından değerlendirilecek fakat gelecek sene bunu uluslararası boyutuyla yapmak istiyoruz.”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ak ise konuşmasında “Bu yıl kronolojik olarak Birinci Dünya Savaşı’nın ele alındığını ve bu etkinlikten verimli sonuçlar elde edilmesini diliyorum” dedi.
Protokol konuşmalarının yapılmasının arkasından yapılan açılış oturumunda ise oturum başkanlığını Prof. Dr. Halil Bal yaptı. Katılımcılar İÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Tarih Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arslan, Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak ve İÜ Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gültekin Yıldız kendilerine önceden verilen konularda konuşmalarını yaptı.
Prof. Dr. Arslan, konuşmasında Rusya’da Rusların fazla olmadığına o yüzden de Rusların İngiltere ile işbirliği yaptığını ve güneye inmemesi şartıyla kabul ettiğini Rusya’nın amacının da savaşın ülkesine girmesine izin vermeden dışta savaşmak olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “İngiltere o dönemde en güçlü devletti. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk amacı savaşa girmemekti. ABD’nin savaş stratejisi Amerika kıtasını savaşta kontrol etmekti. ABD, savaşa aktif olarak girmese de savaşın Avrasya ve Afrika’da devam etmesini, Osmanlı Devleti’ne yoğunlaşmalarını istiyordu. Fransa’nın da çıkarlarına uygun olarak hareket ettiğini söylemek gerekir. Almanya, İngiltere’nin en büyük rakibiydi. Osmanlı’da Almanya ile ittifak yapmadan önce İngiltere, Rusya ve Fransa’ya ittifak teklif etti, en son Almanya ile gizli ittifak anlaşması sağladı.”
Doç. Dr. Budak ise konuşmasında Başbakanlık Devlet Arşivi hariç Osmanlı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü Arşivi, Topkapı Sarayı Arşivi, Dolmabahçe Sarayı Arşivi, Genel Kurmay Başkanlığı Arşivi gibi arşivlerinin olduğunu belirterek, “Tarih, geçmiş hal ile gelecek arasında bağ kurar” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Gültekin Yıldız ise “Bizim bu dönemdeki en büyük sıkıntımız Birinci Dünya Savaşı ile ilgili askeri belgelere ulaşamıyor olmamızdır. Arşivlerimizi yabancı insanlara açıyoruz fakat ülkemiz insanına bu olanakları sağlamıyoruz” dedi.