“1.Toktamış Ateş Öğrenci Çalıştay”ı Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE-Emel ŞEN

“1. Toktamış Ateş Öğrenci Çalıştayı”nın “Açılış konuşmaları ve Toktamış Ateş’i Anma” programının ilk konuşmacısı İÜ Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, önemli hocalarımızı anlatmalıyız, anmalıyız diyerek, Toktamış Ateş’in düşünce ikliminin gelişmesinde etkili olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Ersöz şunları kaydetti:

“Küreselleşme tüm dünyayı etkiliyor, hepimiz Amerika’dan gelecek verilere bakıyoruz. Yeni ekonomik düzen hiçbir ülkeyi etkilemez diye bir şey yok. Gelişmekte olan bir ülke olsanız dahi küresel etkilerden uzak kalmamalısınız. Arap dünyasına kan ve gözyaşı yerleşti. Küreselleşmenin fonksiyonlarını dünya yerine getiremedi.”

DSC_0120
Prof.Dr. Halis Yunus Ersöz

“Bize Sahici Olmayı Öğretti”

Prof. Dr. Ersöz’ün ardından konuşmasını yapan İÜ İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Çiftçi, Toktamış Ateş’i öğrencilerinde bulunduğu bir etkinlikle anmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çiftçi, “Kalbiyle konuşan bir insan bize sahici olmayı öğrettiğini vurguladı.” diyerek Toktamış Ateş’i andı.

DSC_0116
Yrd. Doç. Dr. İrfan Çiftçi

Açılış konuşmaları ve anma programının ardından çalıştayın “Medya ve Siyaset” başlıklı ilk oturumu FOX Ana Haber Spikeri Fatih Portakal’ın yönetiminde gerçekleşti. Portakal, “Türkiye’de seçim, bültenlerin omurgası ve yayınlarımız da reyting bizim için bir ölçü siyasetsiz bir bülten mümkün değil” dedi.

DSC_0154

“Sosyal Medya ile Birlikte Şiddet Görünür Kılındı”

“Şiddet Sarmalında Medya Etkisi” başlığı altında konuşan Yusuf Ertürk, “Sosyal medyayla birlikte şiddet görünür kılındı ve metalaştırıldı. Araştırmalar şiddet oranlarında bir artışın olduğunu ortaya koyuyor. Kadın örgütlenmeleri olduğundan beri kadına şiddet yüzde bin 700 arttı. Medyada yer alan tüm intihar cinayet olayları bir rol model haline geldi” şeklinde konuştu.

DSC_0150

İstanbul Arel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü Başkan Yardımcısı Metehan Koca ise “Medyanın Tarafsızlık Sınavı” hakkında konuştu. Medyada toplum yararını gözetme yerini siyasi amaçlara bıraktığını söyleyen Koca sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İstekli isteksiz bir oto sansür söz konusu. Haber kapitalizmin hizmetine girdi. Haber uçması terimi ortaya çıktı ve yalan haber hızla yayılmaya başladı. Tarafsız medya desteklenmelidir.”

“Dış Medyanın Türkiye’ye Yaklaşımı” başlığı hakkından konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü Başkanı Oğuzhan Cansız, “Ülkemizde iki ayrı kutup var. Bir kesim dış haber ne derse doğru, diğer kesim ise ne derse yanlış olarak kabul ediliyor” dedi.

DSC_0172