1.Medya Günleri’nin 2. Günü Gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE – Nilsu KAYA, Sümeyye YAMAN, Betül YÜNCÜOĞLU, Merve REİSOĞLU

İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen 1. Medya Günleri’nin 2. günü, İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer’in ‘Profesyonel Yaşamda Motivasyon’ konulu söyleşisiyle başladı.
Türk kültüründe aile ilişkilerinin öneminden ve bunun kurum için iletişime yansıdığından söz eden İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer , “Motivasyon bağlamında çalışanları yalnızca iş üretmeye programlanmış birer araç olarak gören gelenekselleşmiş iş anlayışı aksine işi algılayarak yapan bireyler olarak insan odaklı yaklaşımın benimsenmesi gerekir. Türk kültüründe aile ilişkileri çok önemli, kurum içinde de aile ilişkilerine benzer kurum kültüründen söz etmek mümkün” dedi.

 

1
Yöneticiler adına çalışanların belirli gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılanmasıyla motivasyonun tam olarak gerçekleşeceğini söyleyen Prof. Dr. Sezer, ”İnsanın en temel gereksinimi yarına bakabilmek, yarını öngörebilmek. Yarına kalabilmesi için insanın öğrenmeye uzlaşmaya ihtiyacı var, bu nedenle insanın yaşamını sürdürebilmesi için hem iç hem dış motivasyon gerekli” ifadelerini vurguladı.

3

 

Program, Radyo ve Televizyon Teknolojisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgü Yolcu’nun İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer’e çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

5
‘Fotoğraf Beni Doğayla Buluşturan Tek Yol’

Etkinliğin ikinci oturumu Sony işbirliğiyle gerçekleşen Fotoğrafçı Süha Derbent’in Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığı atölyesiyle devam etti. Programın moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör yaptı.
Vahşi yaşam fotoğrafçılığını ve çalışma hayatını anlatan Süha Derbent, “Aldığım hayvan davranışı eğitimiyle hayvanların bazı hareketlerini çıkardığım bazı seslerle yönetebiliyorum. Fotoğraf benim için bir ulaşım aracı, doğayla ve hayvanlarla buluşmamı sağlayan tek yol” dedi.
Doğanın kendisine şehir hayatından çok farklı bir hayat sunduğunu söyleyen Derbent, hayatını anlamlı kılan şeyin riskleri göze alıp hedeflediği işlerin peşinden gitmek, onlara ulaşmak olduğunu belirtti.
Etkinlikte Derbent, dinleyicilere fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisi sundu.

 

IMG_4562
‘İnteraktif Belgesel Ortak Proje Sağlıyor’

Programın üçüncü oturumunda İstanbul Üniversitesi Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı Başkanı Doç. Dr. Özgü Yolcu’nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşi Öğr. Gör. Özgür Akgün’ün Skype bağlantısı ile başladı. Öğr. Gör. Akgün, interaktif belgeselciliği örnekleriyle açıkladı.
Akgün söyleşi sırasında, belgeselin kurmaca olmayan bir anlatı yapısı olduğunu ve gerçeğe en yakın anlatı biçimi olduğunu belirtti.

“İnteraktif belgesel bu türü nasıl farklı hale getirebilirizi sorguluyor” diyen Akgün internetin hayatlarımıza girişiyle 2000’li yılların başından itibaren bu konuyla ilgili çalışmaların başladığını söyledi. İnteraktif belgeselciliğin inovatif bir yöntem olduğunu ifade eden Akgün, sunulan içeriğin etkileşime girerek değiştirilebildiğini ve pasif kitlelerin yerine aktif kitlelerin işin içinde olduğunu vurguladı.
“Out Of My Window” (Penceremin Dışı) adlı Kanada yapımı bir belgesel üzerinden örnekle interaktif belgeselciliği açıklayan Akgün, interaktif belgeselde sesli röportajın üzerine görsellerin eklendiğini, klasik belgeselcilik anlayışının aksine doğrusal bir anlatı olmayan ve kişinin başlangıç ve son noktasını kendisinin belirlediği bir düzenle sunulduğunu söyledi.
Bu belgesel türünün subjektif bir anlayışın olduğunu ve uzak mesafeli projeleri imkânlı bir hale getirebildiğine işaret eden Akgün, “ İnteraktif belgesel aracılığıyla dünyadaki farklı yerlerden film ekipleri aynı proje üzerinde çalışabiliyor ve ortaya ortak bir proje koyabiliyor” dedi. Bunun yanı sıra izleyicilerin de içeriğe katkı sağlayabileceğini ekleyen Akgün, interaktif belgeselin bireyselci bir anlayışta olduğunu vurguladı.

 

IMG_4579
‘Dijital Kültürde Üretim Aşamasında Olun’

İkinci günün son oturumunda ise Prof. Dr. Ceylan Kandemir moderatörlüğünde ‘’Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve Yeni İzleyici’’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. RTÜK Bölge Başkanı İstanbul Temsilcisi Dr. Murat Soysal’ın konuşmacı olduğu bu oturumda ise Web Tv, IP TV gibi yeni nesil televizyon yayıncılığından bahsedildi. Prof. Dr. Kandemir, gençlerin Youtube ve Younow gibi platformlarda içerik üretmesinin çok önemli olduğunu söyledi ve ‘Dijital kültür yaratılırken mutlaka siz de bu üretim aşamasının içinde bulunun, yoksa sektörün içinde siz olmazsınız’’ dedi.
Dr. Murat Soysal ise telif hakları prosedürlerinden ve telif aşamalarından bahsetti. Telif haklarının gelişmemiz için çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Soysal ‘’Dijital ortamlar çok hızlı ve değişken, bu sektörde gelişmek ve bazı kazanımlar elde etmek istiyorsanız bu gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var’’ dedi.